I [heart] húsgombóc

Néhány éve nem gondoltam volna, hogy a húsgombócok szerepet kapnak az életemben. Azt pedig, hogy ennyire fontosat, azt egyáltalán nem. Most már nem mondhatom, hogy a “gyerek miatt” készül viszonylag gyakran gombócos étel, pedig eleinte neki volt köszönhető a többféle húsból, halból, zöldségből készülő golyócska. Mostanra a napi gombóckérdés eldöntésében bizony erősen benne vagyok én is. Az az igazság, hogy nagyon megkedveltem a húsgombócokat. Egyrészt szerelembe estem a darált marhanyakkal (na ezt se gondoltam volna), amióta először készítettem bolognese mártást Giorgio Locatelli útmutatásai alapján, másrészt pedig szeretem, hogy olyan egyszerűen variálható műfaj. A darált valamiből készült gombóc csak az alapkoncepció, a többit fel kell építeni: mit darálunk, mivel tömörítjük vagy éppen lazítjuk, mivel fűszerezzük, mivel körítjük. Jó játék készíteni és fogyasztása is szórakoztató. Így már érthető a kiemelt szerep ugye?

Húsgombóc arab fűszerekkel

Az arab konyhában a darált húsos ételek nagyon népszerűek – általában birkából, bárányból, esetleg marhahúsból készülnek, vagy ezek keverékéből. Készítenek belőle előételt és főételt egyaránt, a legelterjedtebb húsgombócok a kibeh és a kafta. Én most kaftát készítettem, ehhez fontos, hogy a hús ne legyen száraz, jelentős mennyiségű zsírt vagdalnak (!) mellé a hentesek. Az arab háziasszonyok a fűszerezést is gyakran a hentesre hagyják, így nekik más igazán nincs sok dolguk, amikor hazaérnek.

Recept

1 kg darált marhahús (nyak)
1 nagy csokor petrezselyem finomra aprítva
2 nagy hagyma finomra vágva
1 ek só
1 tk őrölt szegfűbors
1/2 tk őrölt feketebors
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
1/4 tk őrölt fahéj
olívaolaj

1/2 l joghurt lecsepegtetve
2 ek friss mentalevél finomra aprítva
1 csokor koriander finomra aprítva
1 ek olívaolaj
1 ek frissen facsart citromlé

1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
csipet só

A hozzávalókat a húsgombóchoz egy nagy tálban kézzel összedolgozom és felhasználásig, de max. 5 órára, a hűtőbe teszem. Vizes kézzel gombócokat formálok belőle és forró serpenyőben 2-3 adagban, adagonként 1 ek olívaolajon kisütöm őket.

A joghurtot alaposan lecsepegtetem (2-3 óra), összekeverem a többi hozzávalóval és felhasználásig lehűtöm. A húsgombócok mellé kínálom. Ha főételként fogyasztjuk arab salátát és sült krumplit készítek mellé.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -