Így készíts zöld dió likőrt!

A zöld dió likőr igazi ínyencség, az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ha a dió leszedése után letelt a 12 napos áztatási-előkészítési idő, már készen is áll erre az átváltozásra.

 

Hozzávalók:

1 kg előkészített zöld dió (hámozott, negyedelt, előáztatott)

1 l vodka

1 kezeletlen citrom hámozott héja

1 kezeletlen citrom leve

1 vaníliarúd

1 fahéjrúd

6 db szegfűszeg

6 db szegfűbors

1/2 kg nádcukor

 

Elkészítés:

A hozzávalókat a cukor kivételével tegyük egy nagyobb, zárható üvegbe és tartsuk szobahőmérsékleten, fénytől védve. Lehetőleg naponta rázzuk fel, majd 4 héttel később keverjük hozzá a nádcukrot és kóstoljuk meg, megfelel-e a saját ízlésünknek.

Ennek megfelelően ízesíthetjük tovább cukorral, citromlével, fűszerekkel, majd további 2 hétig érleljük. Továbbra is rázzuk fel naponta, majd sűrű szövésű hálón vagy szűrőn keresztül szűrjük át, amíg teljesen tiszta levet kapunk. Töltsük jól zárható kecses üvegekbe. A továbbiakban tároljuk száraz, sötét és hűvös helyen. A téli hónapok egyik legjobb ajándéka.

A visszamaradt zöld dióból készíthetünk szirupban eltett zöld diót. Ehhez tegyük kisebb, sterilizált befőttesüvegekbe és öntsük le frissen készült cukorsziruppal. A cukorsziruphoz főzzünk mézsűrűségűre 1/2 kg cukrot 2,5 vízzel. Az alkoholos, cukros diót száraz gőzben hagyjuk kihűlni, majd hasonlóan a likőrhöz, felbontásig száraz, sötét, hűvös helyen tároljuk.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVIDEÓ: Barackos jégkása
Következő cikkAz én lecsó-sztorim (Dóra)
"Ami a szívemen, az a szádon" Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.