Nosztalgikus vonzalom húz az Ikea menzája felé akármikor a svéd áruházban járunk. Végül mindig lazacot eszem, mert a darált húsos ételeket csak otthon merem bevállalni és akkor is csak úgy, hogy a húst a szemem láttára darálja le a hentes. Pedig a svéd húsgolyók annyira vonzóak! Kitartó, akaratos és az elképzeléseimtől eltéríthetetlen vagyok, megoldást kellett találnom erre a nyomasztó kérdésre is. És meg is találtam: a svédek sem az Ikeában kezdtek húsgolyót gyártani…

Svéd húsgolyók

Nagyon belelkesedtem, amikor sikerült ezt a csodálatos felfedezést megtennem. Feltúrtam az internetet és még egy svéd szakácskönyvre is szert tettem. Ahány forrás, annyi recept, sőt megtudtam, hogy szakácskönyvenként több recept is vonatkozik a húsgolyókra. Az ok roppant egyszerű: ez egy tipikusan maradékhasznosításra kitalált étel, mindenki azt tesz bele, úgy ízesíti, variálja, forradalmasítja, amije éppen van otthon. Én viszont kifejezetten azzal a céllal vásároltam 1 kg marhanyakból darált húst, hogy svéd húsgolyót készítsek belőle.
Kutatásaim szerint a fix elemek: darált hús (lehet marha, disznó, borjú, és ezek mindenféle arányú keveréke), kötőanyag (kenyér, morzsa, liszt, tojás, kinél mi), a lesült serpenyőben készített mártás alaplével, sok esetben tejföllel. A fűszerek, egyebek egyéni ízlés alapján változnak.
A vicc az egészben az, hogy végül azért került bele nálam egy barkács elem (alaplé helyett bor), de ez azon nem változtat, hogy komoly tervezéssel értem el azt, hogy sikeresen reprodukáljam az Ikeás ízeket. Az eredmény pazar. Valószínűleg nem hasonlít az áruházlánc húsgolyóira, de megfelel a nosztalgikus elképzeléseimnek és ennyi nekem bőven elég.

Recept

1 kg darált marhanyak
1 kicsi hagyma
3 vastag szelet kenyér héj nélkül
1,5 dl tej
2 tojás
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/4 tk őrölt szerecsendió

frissen őrölt bors
4 ek vaj

2 dl húsleves
1 ek liszt
1,5 dl tejföl

ribizlilekvár
olívaolajon, sütőben sült krumpli

A kenyeret aprítógépben morzsásra aprítom, közepes tálba teszem és felöntöm a tejjel. Hagyom pihenni, hogy magába szívja a tejet. A darálthúst nagy keverőtálba teszem, hozzákeverem a tejes kenyérmorzsát, belereszelem a megpucolt hagymát, majd a kissé felvert tojásokat is beleforgatom. Fűszerezem és 15 percig pihentetem. Egy nagy serpenyőben 2 ek vajat olvasztok, egyszerre kb 10 húsgolyót sütök magas lángon kb 10 percig, idő közben átforgatva őket, hogy minden oldalukon megpiruljanak. Amikor a hús átsült, kiszedem a golyókat, melegen tartom és a többit is ugyanígy kisütöm.
A serpenyőből kiöntöm a zsiradékot, visszateszem a gázra, a lángot közepesre veszem. Megszórom liszttel, felkapargatom a lesült darabokat és felöntöm a húslevessel. Kb a felére beforralom, hozzákeverem a vajat és szűrőn átpaszírozom a mártást. Visszateszem a serpenyőbe, elkeverem a tejföllel, egyet rottyantok rajta, majd a mártásba forgatom a húsgolyókat.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

1 HOZZÁSZÓLÁS