Indiai ebéd – egy örök kedvenc
Havas Dóra
Csirke tikka masala, Bengáli gram dal
2 csirkemell filé
1 tk só
2 tk őrölt chilipaprika (ha gyerekek is eszik, édesnemes pirospaprika)
4 ek friss citromlé
4 dl joghurt
2 tk friss gyömbér lereszelve
3 gerezd fokhagyma összetörve, apróra vágva
2 tk őrölt római kömény
2 tk garam massala fűszerkeverék
2 ek olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 tk friss gyömbér lereszelve
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriandermag
3 paradicsom
1 kis doboz paradicsompüré
1/2 tk cukor
só ízlés szerint
1 dl tejszín
A csirkemellet megmosom, megtisztítom, közepes kockákra vágom, összekeverem a sóval, chiliporral, citromlével, 10 percig állni hagyom. Közben összekeverem a joghurtot a reszelt gyömbérrel, összetört fokhagymával és a fűszerekkel, a keveréket a húshoz adom, alaposan átkeverem és legalább egy órára a hűtőbe teszem.
Tandoor híján a pácolt húst grillfokozatra állított sütőbe teszem, rácson vagy nyárson 30 perc alatt készre sütöm a húsdarabokat. Érdemes alátenni egy edényt, hogy a lecsöpögő levet felfogja – a joghurt miatt sok levet ereszt. Ezt a levet lehet használni később a szósz higítására, ha túl sűrű lenne. Fontos, hogy a hús süljön és ne párolódjon, ezért is kell a levének lecsöpögnie.
Amíg a hús sül, elkészítem a szószt: az olajon 1 percig pirítom a lereszelt gyömbért, hogy illatos legyen. Hozzáadom az apróra vágott hagymát és alacsony lángon barnára fonnyasztom – akkor jó, ha karamellizálódni kezd a hagyma, puha lesz, de nem pirul meg. Ha ez kész, feljebbtekerem a lángot, hozzáadom a rómaiköményt és a korianderport. 1-2 percig pirítom, majd mehet bele az apróra vágott paradicsom (ehhez leforrázom a paradicsomokat, lehúzom a héjukat, a magokat kiszedem, mert ettől nagyon savas lenne a szósz, és apró kockákra vágom), majd ha a levét elfőtte, a paradicsompürét is beleteszem. 2-3 perc alatt összefőzöm. Ezután hozzákeverem a húst is. Jól átkeverem, utánaízesítem, a legvégén pedig hozzáadom a tejszínt. Ezzel 2-3 perc alatt összerottyantom és tálalható is. Köretnek rizs vagy naan lepény jól illik hozzá. Én egy lencsefélét (dal) is készítettem.