Indiai ebéd – egy örök kedvenc

A csirke tikka masala annyira alapételnek számít az indiai konyhában, mint itthon a csirkepörkölt. Szerepel minden egyes indiai étterem étlapján világszerte. Népszerűségét tekintve persze magasan felülmúlja a csirkepaprikást – mentségünkre szolgáljon, hogy csak Indiában kb. egy millárddal él több ember mint Magyarországon… Angliában is nemzeti eledelnek számít, egy beszédében az angol külügyminiszter példaként említette néhány éve, hogy Anglia sokszínűségét illusztrálja. A beszéd szerint a masala szószt kifejezetten az angolok kedvéért adták a csirke tikkához (tandoorban sütött, pácolt csirkedarabkák), hogy jobban megfeleljen az angolok ízlésének, miszerint jobban kedvelik a szószban tálalt húsokat. Vicces módon még film is készült Chicken Tikka Masala címmel (de hát miről nem készül film Bollywoodban?). Tudjuk tehát, hogy népszerű és ebből nem nehéz arra következtetni, hogy nagyon finom is. Velem megesik, hogy reggel azzal az érzéssel ébredek, hogy ma csirke tikka masalát kell ennem (ez furcsa?). Így voltam ezzel ma is. Számomra ma még egy erényéről tett tanúbizonyságot e remek fogás: kevés olyan indiai étel van, ami gyerekeknek is tálalható, de ez olyan. Ők is imádták.


Csirke tikka masala, Bengáli gram dal


Recept (4 személyre)

2 csirkemell filé
1 tk só
2 tk őrölt chilipaprika (ha gyerekek is eszik, édesnemes pirospaprika)
4 ek friss citromlé

4 dl joghurt
2 tk friss gyömbér lereszelve
3 gerezd fokhagyma összetörve, apróra vágva
2 tk őrölt római kömény
2 tk garam massala fűszerkeverék

2 ek olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 tk friss gyömbér lereszelve
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriandermag
3 paradicsom
1 kis doboz paradicsompüré
1/2 tk cukor
só ízlés szerint
1 dl tejszín

A csirkemellet megmosom, megtisztítom, közepes kockákra vágom, összekeverem a sóval, chiliporral, citromlével, 10 percig állni hagyom. Közben összekeverem a joghurtot a reszelt gyömbérrel, összetört fokhagymával és a fűszerekkel, a keveréket a húshoz adom, alaposan átkeverem és legalább egy órára a hűtőbe teszem.
Tandoor híján a pácolt húst grillfokozatra állított sütőbe teszem, rácson vagy nyárson 30 perc alatt készre sütöm a húsdarabokat. Érdemes alátenni egy edényt, hogy a lecsöpögő levet felfogja – a joghurt miatt sok levet ereszt. Ezt a levet lehet használni később a szósz higítására, ha túl sűrű lenne. Fontos, hogy a hús süljön és ne párolódjon, ezért is kell a levének lecsöpögnie.
Amíg a hús sül, elkészítem a szószt: az olajon 1 percig pirítom a lereszelt gyömbért, hogy illatos legyen. Hozzáadom az apróra vágott hagymát és alacsony lángon barnára fonnyasztom – akkor jó, ha karamellizálódni kezd a hagyma, puha lesz, de nem pirul meg. Ha ez kész, feljebbtekerem a lángot, hozzáadom a rómaiköményt és a korianderport. 1-2 percig pirítom, majd mehet bele az apróra vágott paradicsom (ehhez leforrázom a paradicsomokat, lehúzom a héjukat, a magokat kiszedem, mert ettől nagyon savas lenne a szósz, és apró kockákra vágom), majd ha a levét elfőtte, a paradicsompürét is beleteszem. 2-3 perc alatt összefőzöm. Ezután hozzákeverem a húst is. Jól átkeverem, utánaízesítem, a legvégén pedig hozzáadom a tejszínt. Ezzel 2-3 perc alatt összerottyantom és tálalható is. Köretnek rizs vagy naan lepény jól illik hozzá. Én egy lencsefélét (dal) is készítettem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -