Ismét egy fordulat

R2r, aki ma egy éves, a múlt hét elején úgy döntött, hogy ő bizony már nagyfiú és köszöni szépen, de mostantól azt csinálhatok a bébiételekkel, amit akarok, csak neki ne adjak többet. (Pedig főztem neki mindig.) Mindezt úgy adta kedvesen a tudtomra, hogy előbb engem, majd Fűszeres Esztert is alaposan összeköpködött főzelékkel, majd boldogan elfogyasztotta a krumpliköretet a tányéromról. Értem én, tényleg szebb, színesebb és érdekesebb mindaz, ami a felnőttek tányérjára kerül.


Ez a fordulat ismét változtat az életünkön és úgy érzem a blog életén is, hiszen (végre!) minden nap főzni fogok felnőtt ételeket, gondosan válogatva az alapanyagok és a receptek között. A tegnapi nap mindemellett arra ébresztett rá, hogy ez a minden napi főzés igencsak MINDEN NAPOS elfoglaltság lesz, nem is akármilyen időzítéssel. Ő ugyanis nem vár nyugodtan, ha egy kicsit megcsúszok az ebéddel, de ezt nem is kell tovább magyarázni, anyukalét juhéj! – különben meg tényleg juhéj!

Az első közös ebédünk ratatouille volt, nagy sikert aratott mindenki körében, az út tehát egyenes és kikövezett a továbbiakra nézve. Apropó ratatouille, engem nagyon idegesít, hogy nem tudom már ezt a szót anélkül kiejteni, hogy ne a konyhában tevékenykedő patkányok jussanak az eszembe. Persze, persze, nagyon “cuuukiiii” volt az az animációs film, na de patkányok???? Brrruááá.

Ratatouille


A mi ratatouille-unk nagyjából Julia Child receptje alapján készült, de ez csak inkább egy tiszteletteljes biccentés a francia konyha amerikai nagyasszonyának irányába, a ratatouille-hoz egy lecsón nevelkedett magyar lánynak nem nagyon kell recept. (R2r miatt nagyon kevés sóval készítek mindent, mi felnőttek utánasózzuk, ha kell, de ezt a részt a receptekből kihagyom és úgy írom, mintha sóznék.)

Hozzávalók (4 személyre)

2 nagy cukkini
2 közepes padlizsán
4 zöldpaprika (lehet 2 kaliforniai is, de szerintem jobb sima zöldpaprikával)
1/2 kg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem

frissen őrölt bors
olaj

A padlizsánt meghámozom, a cukkini végeit levágom és mindkettőt egyforma 1×5 cm-es csíkokra vágom, egy nagy tálba teszem, megszórom 3 ek sóval és legalább 1/2 órát pihentetem.
Eközben a hagymát vékonyra szeletelem, egy nagyobb serpenyőben 3 ek olajon megfonnyasztom, hozzáadom a csíkokra vágott paprikát és a fokhagymát. Amikor a paprika összeesik, hozzáadom a meghámozott és kimagozott, csíkokra vágott paradicsomot is. Sózom, borsozom és fedő alatt, közepes lángon addig párolom, amíg a paradicsom levet ereszt, ekkor leveszem a fedőt és elfőzöm a levét.
A lecsóalapot kiszedem a serpenyőből, félreteszem. A padlizsán és cukkini keverékről leöntöm a lét, a egészet leöblítem, papírtörlővel felitatom és kisebb adagokban aranybarnára pirítom.
Egy nagy lábosba lerétegezem a lecsót a padlizsánnal, cukkinivel és petrezselyemmel a következő képpen: lecsó 1/3 része, a padlizsán+cukkini 1/3 része, 1 ek apróra vágott petrezselyem. indezt kétszer megismétlem.
Fedő alatt alacsony lángon 10 percig párolom, majd leveszem a fedőt és közepes lángon addig rotyogtatom, amíg majdnem elfő a leve és minden zöldség vajpuha. Vigyázni kell, nehogy odakapjon, érdemes néhányszor óvatosan átkeverni. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -