Jeges chai latte

Koffeinérzékeny vagyok, ezért kávét nem iszom. A koffeinmenteset csak itthon merem megkockáztatni, mert jártam már elég rosszul a tutira koffeinmentesnek mondott italokkal. A teát viszont bírom és fogyasztom is mindenféle formában. Már írtam róla, hogy télen nagy kedvencem a chai latte, ennek most elkészítettem a nyári, jeges változatát. Ez nem habos – ami az eredeti ital egyik fő eleme, ellenben nagyon-nagyon hideg, ami ilyenkor nyáron fontosabb szempont. A nyáriasítás szellemében tettem bele egy darab kettévágott vaníliarudat is. Mától egy darabig egészen biztosan ez lesz a reggeli italom. Benne van minden, ami egy chai lattéba kell, de mégis könnyű és hűsítő.

Jeges, vaníliás chai latte

Recept (2 személyre)

3 dl chai tea lefőzve (lehet manuál módon – l. apróbetű vagy filterből)
3 dl hideg tej
1/3 vaníliarúd
1 tk vaníliás cukor (házi, ha lehet)
jégkocka

Ha filterből készítem – sokkal gyorsabb egyszerűbb és kényelmesebb és már több helyen is láttam fincsi chai filteres teát, legutóbb Twinings-t a Corában – 3 dl forró vízhez 2 teafiltert használok, a filtereket hagyom jól kiázni – 7-10 percig is. A teát hagyom lehűlni, hozzáadom a hideg tejet, a felhasított vaníliarudat és a vaníliás cukrot (ebbűl lehet többet is, ízlés szerint). Jégkockával teli poharakba töltöm és egy croissant vagy túróstáska mellé megiszogatjuk reggelire.

A chaihoz, ha nincs filter:
3 dl víz
1,5 tk őrölt fehéj (vagy 1 rúd)
4 db zöld kardamom
4 cm-es db gyömbérgyökér vékony szeletekre vágva, vagy 1/2 tk örölt gyömbér
3 db szegfűszeg összetörve
5 tk fekete tea (Darjeeling)

A vizet a fahéjjal, a kicsit összenyomott kardamommal, a gyömbérrel és a szegfűszeggel felforralom, lefedem és nagyon lassú tűzön 5-7 percig gyöngyöztetem. Lehúzom a tűzről, hozzáadom a tealeveleket és további 5 percig állni hagyom, majd leszűröm és nagyobb csészébe öntöm.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -