Kacsamell ázsiai ízekkel
Havas DóraLila káposzta, sütőtök és libamell. Klasszikus párosítás, de természetesen lehet rajta csavarni egyet, hogy a szokásostól mégis eltérjen. A káposzta saláta lesz, a sütőtök pedig kókusztejes, a fűszerek pedig ázsiát idézik.
Hozzávalók:
A kacsamellhez:
2 egész kacsamell
2 tk só
1 tk frissen őrölt bors
2 tk frissen reszelt gyömbér
1 narancs frissen facsart leve és reszelt héja
3 ek szezámolaj
3 ek szójaszósz
A káposztasalátához:
25 dkg lila káposzta
2 ek szezámolaj
1 ek kínai szilvaszósz
3 ek rizsecet
1/2 tk só
2 ek szezámmag
1 marék aranymazsola
A sütőtökpüréhez:
30 dkg sütőtökpüré
1 dl kókusztejszín
1/2 tk só
Elkészítés:
A gyömbért, narancslevet és -héjat, a szójaszószt és a szezámolajat összekeverjük. A mell bőrös részét bevagdossuk ügyelve rá, hogy a húsba ne vágjunk bele. Sózzuk, borsozzuk és leöntjük a páccal. Legelább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütée előtt lecsepegtetjük és szűrazra töröljük a húst.
Közepes lángon felhevítünk egy serpenyőt, bőrrel lefelé a serpenyőbe tesszük a melleket és 5-8 percig sütjük közepesen magas lángon. Ezután megfordítjuk a húst és a másik oldalán is 5 percig sütjük, majd betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe 15 percig sütjük, majd kivesszük és szeletelés előtt a húst legalább 10 percig pihentetjük, így szaftos marad.
Közben a lila káposztát vékonyan felszeleteljük és az öntethez összekeverjük a szezámolajat, a szilvaszósz, a rizsecetet és a sót. Az öntettel leöntjük a káposztát, összeforgatjuk és fogyasztás előtt legalább 10 percig hagyjuk állni, hogy a képoszta kicsit levet ereszen. Tálaláskor megszórjuk a száraz serpenyőben lepirított szezámmaggal és aranymazsolával.