Karácsonyi mini pite

A frissen megjelent Ünnep magazinban 110 receptet készítettünk nektek és azt ígértük, hogy ez még csak a kezdet. Az ígértet betartva, itt az első karácsonyi készülődős videóm, amiben egy aszaltgyümölcsökkel töltött pitét készítek.

Hozzávalók 25 db-hoz:

16 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 teáskanál tejföl
25 dkg liszt + a nyújtáshoz
csipetnyi só

A töltelékez:
25 dkg datolya (magozott)
5 dkg aranymazsola
5 dkg dió, durvára vágva
3 dkg puha vaj
1 nagy alma, durvára reszelve
1 citrom héja
1/2 dl konyak
1 csipetnyi szerecsendió
1 csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítés:

A vajat és a porcukrot a mixer táljába mérjük és habosra dolgozzuk. Majd hozzáadunk 2 db tojássárgáját, a tejfölt és tovább habosítjuk. Végül belemérjük a lisztet és a sót is és egynemű tésztává dolgozzuk. Egy zárható műanyag dobozban a hűtőbe tesszük fél órára, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.

Addig a töltelék hozzávalóit egy késes aprítóbe tesszük és összedolgozzuk durvára. Ne legyen teljesen pürés.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és 12 db 8 cm-es kört szaggatunk. Ezeket egyesével a muffin tepsi egy-egy mélyedésébe igazítjuk, hogy kis kosarakat kapjunk. Belekanalazzuk a tölteléket. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és mindegyik tetejére szaggatunk egy kis csillagot vagy szívet. A maradék tojássárgáját kikeverjük kevés vízzel és lekenjük vele a tészát. 15 perc alatt süssük készre.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -