Kardamom fagyi

Ha valaki fogyókúrázik, erre a fagyira még csak gondolni se merjen! Nem a karadmom miatt 🙂 Amikor kitaláltam, hogy kardamom fagyit készítek az jelent meg a képzeletemben, hogy ennek nagyon nagyon krémesnek kell lennie. A sokféle fagyikészítési módszerből összeszedtem mindent, ami az adott fagylaltot krémessé teszi: főztem krémet – a tejet sűrű tejszínre cseréltem benne, a krémhez kevert tejszínt pedig felvert tejszínhabbal helyettesítettem – ez már a barnakenyér fagyinál is nagyon jól bevált. Ezután a már önmagában is nagyon lágy és krémes masszát még fagyigépben is hosszan fagyasztottam, hogy minél több levegő kerüljön bele. Az volt a tervem, hogy fogyasztás előtt még egyszer robotgéppel is átkeverem és újra a mélyhűtőbe teszem, de erre már nem volt szükség.

Kardamom fagyi


A kardamom az arab és az indiai konyha kedvelt és nagyon drága fűszere. Arab országokban kávéba (is) teszik, indiában pedig a chai egyik fő alkotóeleme – innen jött az ötlet, hogy érdemes lenne vele tejszínes édességet ízesíteni. A kardamommal óvatosan kell bánni, mert ha túladagoljuk parfümös, szappanos íze lesz az ételnek, ami különösen egy fagyi esetében nagyon zavaró lenne. Zöld kardamomot használtam, mert a fekete kardamom füstös íze inkább húsokkal, vagy legalábbis egy jó fűszeres curryvel harmonizál jól. Bár, a Skóciában fogyasztott nagyon füstös ízű whiskyvel készült fagyi után már az sem elképzelhetetlen, hogy a fekete kardamommal is kipróbáljam egyszer ezt a fagyit. Egy arab vacsora záróakkordja volt, mellé Eszter készített pisztáciás kekszet és kandírozott ibolyát.


Recept (1 l fagyihoz)

6 dl sűrű tejszín
6-8 szem kardamom
1/2 vaníliarúd
15 dkg cukor
5 tojás sárgája
2 dl hideg habtejszín

A sűrű tejszínt közepes lábosba teszem, a felhasított vaníliarúdból a magokat a tejszínbe kaparom, majd a rúdat is a beledobom, a mozsárban kissé megtört kardamom magokkal. Felforralom, majd lefedem és 1/2 órát állni hagyom. Leszűröm a teszínt, a kardamomot és a vaníliarudat eldobom. A tejszínt újra felmelegítem.
A tojássárgákat a cukorral robotgépben fehéredésig verem. Egy merőkanálnyit a tejszínből a tojásos masszához adok, elkeverem, majd az egészet hozzákeverem a meleg tejszínhez. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felfőzöm, amíg besűrűsödik és a fakanalat bevonja. Leveszem a tűzről, jeges vízzel teli tálba állítom a lábost és kevergetve lehűtöm.
A habtejszínt kemény habbá verem és a lehűtött krémhez lágyan hozzákeverem. 1 órára a hűtőbe teszem, majd fagyigépben lefagyasztom. Fogyasztásig a mélyhűtőbe teszem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -