Kecskesajt és eper

Ennek a csodálatos időjárásnak köszönhetően idén úgy látom elmarad az eperszezon. Pedig minden évben, amikor szinte naponta veszek 1 kg epret május végétől egészen addig, amíg csak lehet kapni (és most, hogy már R2r is ehet, ez a mennyiség úgy látom igencsak meg fog ugrani, egy eper junkie-t nevelek) meg vagyok róla győződve, hogy az eper a kedvenc gyümölcsöm. Aztán jön a málnaszezon és mély hittel a szememben állítom akárkinek, akit érdekel (vagy nem), hogy a málna a világon a legjobb gyümölcs.

Kecskesajtos-mandulás sütemény eperrel

Aztán ezt a határozottságot folytatom még őszig, de a málna és az eper az év végi összesítésben (ha lenne ilyen) ott van a top 3-ban. Idén ez nem bizonyul gazdaságilag kifizetődő rajongásnak, mert az epret még mindig 1200 Ft körül kínálják. Ráadásul még nem is szabadföldi és mivel kevés napot és sok esőt látott, íze se nagyon van. Így aztán nem maradt más választásom, megvettem az 1500 forintos bio epret, ami legalább szabadföldi, és bár kisebb és több benne a mag, egészen jó zamata van, és (bízom benne, hogy valóban) nem kezelték semmivel.

A süteményt egy gasztronómiai szempontból kiemelkedő szombat délutáni programra készítettem, melynek keretében igencsak büdös, de annál finomabb francia sajtokat, és hozzájuk jó érzékkel kiválasztott, csodás borokat kóstoltunk. Mindezt Horásszal (akinek a sajtokat és a meghívást köszönjük!) és Péter Annával. A sajtkóstoló adta a nem igazán eredeti, de zseniális ötletet, hogy kecskejastos süteményt készítsek az eper mellé – ez mostanában épp annyira menő, mint a balzsamecettel készített eper. Úgy terveztem, hogy feltekerem a tésztát, de valamiért kisebb tepsibe tettem, mint eredetileg gondoltam és így nagyon magas lett, nem alkalmas tekercsnek. Most már azt gondolom, hogy kár is lenne ilyesmivel pepecselni, de a süteménynek jót tesz, ha nagyobb tepsiben terülhet szét. A receptben már így adom meg az arányokat.

Recept (kb 30×40 cm-es, nagy tepsihez)

20 dkg liszt
5 dkg pirított, finomra darált mandula
1/2 cs sütőpor
1 tk só
12 dkg cukor
2 tojás
2 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj
2 ek joghurt

30 dkg lágy kecskesajt vagy kecskesajt krém
40 dkg mascarpone
2 tk porcukor
1 tk vaníliakovonat

1 marék pirított mandula
20 dkg eper

A tepsit sütőpapírral kibélelem, ezt vajazom és lisztezem. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tésztához a tojásokat és a sárgáját robotgépben fehéredésig keverem a cukorral. A lisztet elkeverem a darált mandulával, sóval, sütőporral és fokozatosan a cukros tojáshoz adagolom. Belecsurgatom az olvasztott, langyos vajat és a joghurtot, éppen csak elkeverem. Előmelegített sütőbe teszem, 8 perc alatt halványsárgára sütöm. Ha ruganyos és nem tapad a beleszúrt fogpiszkálóba, kiveszem a sütőből, kiborítom és hagyom kihűlni.
A krémhez a kecskesajtot krémesre keverem robotgépben, hozzáadom a mascarponét, a vaníliát és a a porcukrot, kikeverem. A lehűlt tésztára kenem, hűtőbe teszem. Fogyastás előtt megszórom pirított mandulaszeletkkel és epret vágok a tetejére.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -