Kedvenc klasszikusok: nyári paprikás krumpli
Havas Dóra
Hasonló ódákat tudnék zengeni a paprikás krumpliról. Gourmandulával egyet kell értsek abban, hogy a magyar konyha egyik remeke (idézem:”Elvis Presley-je”) és Fűszeres Eszterrel abban, hogy a szalonnás-kolbászos verzió is csodálatos. Most mégis egy light verzióról szól a bejegyzés, amitől biztos sokan elborzadnak majd, mondván, hogy ez így nem az igazi, pedig szerintem így is nagyon nagyon igazi. Valódi nyári újkrumplis étel, ami azért persze kellően magyaros és nem is igazán light: paprikás krumpli májusra szabva, szigorúan ecetes-cukros öntettben úszkáló fejessalátával fogyasztva.
Recept (6 személyre)
2 kg újkrumpli
3 nagy fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
2 púpozott tk pirospaprika
2 púpozott tk Őrölt kömény
4 ek olaj
só
bors
4 pár virsli
1 nagy vagy 2 kisebb csokor petrezselyem
Egy nagy lábosban felhevítem az olajat és megfonnyasztom rajta az apróra vágott hagymát. Lehzom a tűzről, meghintem pirospaprikával, sózom, borsozom, visszateszem a lángra és belteszem a hosszú csíkokra vágott újkrumplit. Kicsit pirítom. Amikor a krumpli izzadni kezd hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, sózom, borsozom, ha kell, és beleteszem az őrölt köményt. Felöntöm annyi vízzel, ami majdnek ellepi és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ha ez megvan beledobom a karikára vágott virslit. Mire a virsli megfő a krumpli egy része elkezd szétesni. Elzárom a lángot, hozzákeverem az apróra vágott petrezselymet.
Ha ezt esszük mindig eszembe jut az a nyári ebéd, amikor húgommal az almafák alatt a teraszon paprikás krumpli ettünk és hozzá természetesen fejessalátát. Az egyik Húsvétra kapott csirke felugrott az asztalra és ellopott egy levél salátát. Vajon ízlett neki az ecetes öntet?