Kelbimbó mindenféleképpen

Újdonsült kultúrmisszióm, hogy mindenkivel kelbimbót etessek, aki a zöldség nevének hallatán intenzív fanyalgásba kezd. A lelkem mélyén megértem a kiborulást, mert az én emlékeimben is élénken él az a bizonyos menzás kelbimbó főzelék, ami mindannyiunk számára egy életre tönkretette ez élményt (és ez nem csak a kembimbóra igaz). Nyúlós, nyálkás, édeskés, szürke, csirízes massza, benne a szanaszét főzz kis gumókkal – na ez az egyetéen elkészítési módja a kelbimbóbak, amit nem viselek el.

kelbimbo pasta 2.jpg

Ezen kívül viszont annyi mindent lehet belőle készíteni, hogy most – hiszen szezonja van – legalább egyszer egy héten eszünk valami kelbimbós ételt. Lehet a főzelék is jó, nagyon is, de csak simán lepirítva vagy sütve is szuperfinom a “kicsi káposzta” (R2r). Annyi a fontos, hogy semmiképpen nem szabad túlfőzni – akkor szürkül el, lesz puha és édeskés. Ha csak annyira hőkezeljük, hogy még élénk zöld marad a színe, a külseje puha és belül még ress, na akkor tökéletes. Ez most egy szuperegyszerű recept, de egy olyan napon, amikor csak magamnak főzök (mert néha ilyen is van), ez pont elég. Megeszem és utána pihi!

Recept

40 dkg spagetti vagy makaróni
15 dkg füstölt sonka
4 gerezd fokhagyma
1 ek olíva olaj
20 dkg kelbimbó
1/2 dl száraz sherry vagy fehér bor
1 ek magos dijoni mustár
2,5 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors

A tésztát fogkeményre főzöm

Egy serpenyőben felhevítem az olajat, rádobom az összetört fokhagymát és a felkockázott sonkát. 3 perc alatt lepirítom, kiszedem és félreteszem. A kelbimbót megmosom, végeit levágom, sérült külső leveleit leszedem. A bimbókat kettévágom, a serpenyőbe még egy kevés olajat öntök és rádobom a megtisztított kelt. 1 percig pirítom, majd felöntöm a sherrível és magas lángon tovább főzöm, amíg az alkohol elpárolog és a sherry szinte eltűnik. Ekkor hozzákeverem a magos mustárt, elkeverem, felöntöm tejszínnel és 1 percig közepes lángon sűrítem. Közben sózom, borsozom. Végül beleforgatom a tésztát, a pirított sonkát és fokhagymát, egy kevés finomra vágott petrezselymet, megszórom frissen reszelt parmezánnal és tálalom.

kelbimbo pasta.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -