Kelbimbó wokban – kelbimbópárbaj folytatás

A hét végére jut még egy utolsó kelbimbós recept. Tényleg csak azért, mert annyira szeretem és ezt zsarnok módon ráeröltetem a környezetemre is (na jó nem). Ezt most megint mindenki nagyon szerette, úgyhogy érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert elég gyorsan megvan. Mint minden wokos ételnél, az előkészületek igényelnek csak némi időt, aztán ha minden kéznél van a wokban percek alatt összeáll az ebéd vagy éppen a vacsora.

Wokos kelbimbó pirított marhahússal, kesudióval

stir-fry-kelbimbo

Az egyetlen különlegesebb hozzávaló, aminek beszerzése némi nehézséget okozhat, a szilvaszósz. A kínai konyha egyik népszerű szósza ez, kicsit pikáns, enyhén csípős és intenzív szilva íze van önmagában, de az ételekbe szépen belesimul és különleges ízt ad nekik. Kisgyerekeknek készülő ételebe is nyugodtan bele lehet tenni. Ázsiai boltokban beszerezhető.

Recept

3 ek szilvaszósz
3 ek szójaszósz
1 ek rizsecet
4 ek étolaj
1/2 kg kelbimbó
30 dkg marhahús (hátszín vagy bélszín) vékony, falatnyi szeletekre vágva
2 csomag újhagyma 2 cm-es darabokra vágva
5 gerezd fokhagyma összetörve, finomra vágva
2 ek finomra vágott friss gyömbér
1 nagy sárgarépa vékony, falatnyi szeletekre vágva
2 ek szezámolaj
5 dkg pirított natúr kesudió
koriander a tálaláshoz
főtt rizs

A szószokat elkeverem a rizsecettel és félreteszem. A wokot felhevítem, beledobom a kesudiót és szárazon megpirítom. Kiszedem, félreteszem.

A kelbimbó külső leveleit leszedem, a bimbókat ketté vágom és gőzőlőbetétes lábosban félpuhára párolom.

A wokban 1 ek olajon hirtelen lepirítom a vékonyra szeletelt marhahús felét, kiszedem és újabb 1 ek olajon a maradék húst is 1-2 percig pirítom, majd ezt is kiszedem. A maradék olajat a wokba öntöm, megfuttatom rajta a fokhagymát és a gyömbért, majd hozzáadom a sárgarépát és az újhagymát. 2 percig pirítom, majd beledobom az előgőzölt kelbimbót is. További 1 percig pirítom magas lángon, végül összeforgatom a pirított hússal és nyakon öntöm a szósszal. 1 percig rotyogtatom, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Ízlés szerint sózom, borsozom (szereti a sok frissen őrölt feketeborsot). Tálaláskor meglocsolom kevés szezámolajjal és megszórom a pirított kesudióval és friss korianderrel. Felnőttenek fiss csilit is dobok rá. Főtt rizzsel kínálom.

stir-fry-kelbimbo-2

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -