Készülődés az újkrumpli szezonra

Két mindent elsöprő kedvenc már fel-fel bukkan a piacokon és a zöldséges standokon, egyelőre aranyárban: spárga és újkrumpli. A mostanában oly divatos trónkövetelő, a medvehagyma, nálunk egyáltalán nem slágertéma, de az említett két játékos minden mennyiségben fogy, amíg csak kapni lehet. A legjobb az egészben, hogy együtt is nagyon jól működnek! Hamarosan érkeznek is a spárgás és újkrumplis receptek, bemelegítésként most egy nagyon finom mediterrán jellegű krumplisaláta következik.

Meleg krumplisaláta

A krumplisaláta nagyon sokrétű dolog, rengeteg féle képpen el lehet készíteni, csak jó krumplit kell találni hozzá. Ha biztosra akarok menni, és még nincs újkrumpli szezon, kiflburgonyát szoktam venni. Most egy elég semleges ízű hal mellé ettük, így a prímet inkább a köret vitte, került is bele minden, ami szép és jó. Pár hét múlva már friss, tavaszi zöldségekkel is el lehet játszani.

Recept (4-6 személyre)

1 kg kifliburgonya
1-1 sárga és piros kaliforniai paprika
2 csomag újhagyma fehér és zöld részei
1 bögre főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
5-6 nagyobb fej gomba
1 csokor petrezselyem
1 csokor turbolya

frissen őrölt vegyesbors
1/2 dl olívaolaj
1/2 citrom l
frissen facsart leve
1 tk mézes mustár

A kaliforniai paprikákat megmosom, grillfokozatra állított, előmelegítettt sütőbe teszem és addig sütöm, amíg a héjuk megfeketedik. Kiveszem, letakarom és 10 percig állni hagyom. Eztután lehúzom a héját, kicsumázom, a parika húsát pedig falatnyi kockákra vágom. A gombát szintén megpucolom és kockákra vágva egy sütőlapon a paprikák mellé tolom a sütőbe, hogy egy kicsit piruljon. A paprikákkal együtt kiveszem és félreteszem.
A petrezselymet és a turbolyát durvára aprítom. Az újhagymát megtisztítom és 2-3 cm-es darabokra vágom.
A krumplit héjában megfőzöm, lehúzom a héját, jókora falatnyi darabokra vágom és egy nagy salátás tálba teszem. Lazán hozzákeverem a többi előkészített zöldséget és a csicseriborsót. Az öntethez összerázom az olajat, citromlevet, mustárt, sót, borsot, és a salátára öntöm. Megszórom a zöldfűszerekkel és langyosan fogyasztjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -