Nem akarom elkiabálni, de R2r-ral nagy szerencsém van: mindenevő. Remélem ez így is marad, nagyobb örömet nekem nem is nagyon okozhatna – mert nem csak mindenevő, hanem nagyon szeret enni és amikor eszik (mikor nem?) még annak is megjön mellette az étvágya, aki most fejezett be egy többfogásos étkezést. Öröm nézni.


Mellette könnyen elcsábulok és újabb ételekkel kísérletezek – hol vannak már a főzelékes napjaink! Nagy általánosságban persze hagyományos felállásban étkezünk (leves, hús, köret, főzelék, stb.), de óriási szabadság és öröm nekem, hogy ha valami különlegesebbre vágyom, nem kell kétfélét főzni vagy azon aggódni, hogy mit szól hozzá majd a kisember. Sőt, előre izgulok, hogy hogy fog ízleni neki az újdonság, mi szól az új textúrákhoz, illatokhoz, ízekhez. Már a készítés folyamatába is bevonom: kóstol, nézi a keverőgépben az alakuló tésztát, segít keverni a levest (jó hossz fakanállal, ketten, óvatosan), szagolgatja a fűszereket és mindig sajtot majszol. A legbüdösebbeket is. Én pedig arra gondolok, hogy ez egyre jobb lesz, ahogy nő egyre több mindenbe tudom majd bevonni. Ha akarja. Ahogy haladunk, úgy látom szeretni fogja. De mondom, nem akarom elkiabálni!

Csirkés lepény kétféle sajttal és kétféle hagymával

Tegnap ezt a lepényt ettük a leves után. Nagyot dobbant a szívem, amikor az első falat után vigyorogni kezdett és kapkodott a villa után. Nekem nagyon ízlett az ebéd, főleg így, hogy az asztaltársaság is hasonló mód lelkesedett.

Recept (6 kis lepényhez vagy 1 nagyhoz)

40 dkg leveles tészta
20 dkg csirkemell filé
6 szelet bacon
5 dkg Gruyére sajt
10 dkg lágy kecskesajt
1/2 szál póréhagyma
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor metélőhagyma

frissen őrölt bors

6 db 20 cm átmérőjű piteforma

A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtom, 6 egyforma kört kiszúrok belőle és a formákba teszem. Nagyon sűrűn megszurkálom, hogy ne emelkedjen fel sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 5 percig sütöm. Kiveszem, ha felemelkedett újra megszurkálom. Ha egy nagy lepényt készítek csak simán a sütőlapra teszem a tésztát, nem formázom, maradhat rusztikus. A szurkálás, sütés ugyanaz.
Egy serpenyőbe teszem a bacont és megpirítom, ha nincs elég zsírja egy kevés olajat öntök alá. Amikor pirulni kezd, hozzáadom az apróra vágott hagymát, 2 percig pirítom, majd a zúzott, apróra vágott fokhagymát is rádobom. Megfuttatom és rádobom a nagyon apróra vágott csirkemellett is, sózom, borsozom. Kevés só kell, mert a bacon is sós. Összeforgatom és átpirítom. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a durvára reszelt Gruyére-t, 6 részre osztom és a tésztára kanalazom. Minden lepénykére 2 karika kecskesajtot teszek és a sütőbe tolom. 10-15 perc alatt pirosra sütöm. Kiveszem a sütőből, 5 percig pihentetem, megszórom apróra vágott metélőhagymával és azonnal fogyasztjuk.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

4 HOZZÁSZÓLÁS