Kézzel sodort tészta vargányával

Hozzávalók

10 dkg liszt

30 dkg főtt, finomra áttört öreg burgonya

5 dkg fekete szezámmag

20 dkg vargánya megtisztítva, felszeletelve

2 evőkanál kávé

5 szál kakukkfű levélkéi

20 dkg vaj

Elkészítés:

A meghámozott, felkockázott krumplit annyi vízben feltesszük főzni amennyi éppen ellepi. Amikor puha, összetörjük a vízben, belekeverjük a lisztet, a szezámot, és kb. 15 percig alacsony lángon egy fakanállal alaposan átdolgozzuk. Álljon össze, legyen puha, de nem ragacsos.

Egy kevés vajon aranybarnára pirítjuk a gombát, rálocsoljuk a kávét, hagyjuk elpárologni.

A vajat egy serpenyőben közepes lángon pár percig halkan bugyogva melegítjük, amíg aranybarna lesz. Egy pohárba öntjük leülepedni, a szép aranybarna barnított vajat óvatosan leöntjük az üledékről.

A tésztából féldiónyi darabokat csípünk, lobogó sós vízbe sodorjuk őket a két tenyerünk között. Amikor feljönnek a víz tetejére, leszűrjük.

A gombát a tésztára halmozzuk, meglocsoljuk a barnított vajjal, és megszórjuk a kakukkfűvel, sózzuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -