Ki ne dobd a krumplipürét!

maradek-krumplipure

Képzeljétek el, minden, amit a képen láttok, maradék krumplipüréből készült. Az a helyzet ugyanis, hogy két kisgyerek mellett én még mindig nem tudom kiszámítani, hogy miből mennyi fog fogyni – van, hogy kevés lesz a rengetegnek tűnő krumplipüré, máskor ugyanaz az adag szinte érintetlenül megmarad. Ételt kidobni utálok, viszont a maradék krumplipürét visszamelegíteni kb. pont ugyanannyira. Ilyenkor kapcsolok kreativ-mentsd meg a földet-szupermami üzemmódba és alkotok. Olyasmiket, amiket utána gond nélkül mindenki, beleértve a néha szuperfinnyás, öntudatbajnok, középsős ovis Leót is, örömmel és elégedetten fogyaszt.

Krumpligofri

Ez az egyik személyes kedvencem, azért is veszem előre. A maradék krumplipürét egyszerűen fel kell egy kicsit turbózni és máris ki lehet sütni gofrisütőben. Szuperfinom és szuerszép lesz – lehet fűszeres tejfölbe mártogatni vagy gofriszendvicseket készíteni belőle. Mindkét formájában tökéletes uzsonnásdoboz töltelék. Csak mondom 🙂

Hozzávalók 4 személynek:

30 dkg maradék krumplipüré

15 dkg natúr joghurt

2 tojás

2 ek olvasztott vaj

12 dkg liszt

2 tk sütőpor

20 g reszelt sajt

A maradék krumplipürét kikeverjük a joghurttal, tojással és az olvasztott vajjal, majd hozzádolgozzuk a sóval, sütőporral és reszelt sajttal elkevert liszttel. Gofrisütőben 4-5 perc alatt kisütjük.

krumplipure-gofri
Krumpligofri

 

Krumplis palacsinta

Hozzávalók 4 személynek:

40 dkg hideg krumplipüré

3 szál újhagyma

1 kis csokor petrezselyem

½ tk őrölt szerecsendió

4 szelet pirosra sütött bacon

2 ek liszt

kb. ½ dl étolaj

4 tojás

 A krumplipürét összekeverjük a finomra vágott újhagymával és a szerecsendióval. A pirosra sült bacont szétmorzsoljuk és összeforgatjuk a pürével. Négy részre osztjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és lisztbe forgatjuk. Egy nagy serpenyőben kb 1 cm-nyi olajat hevítünk és oldalanként 3 percig sütjük a lepényeket. Óvatosan fordítsuk meg őket, hogy ne essenek szét!

A tojásokat logobó vízben 6,5 percig főzzük, majd azonnal lehűtjük. Megpucoljuk és kettévágva a lepényre helyezzük.

krumplipure-palacsinta
Krumplis palacsinta

 

Krumplikrokett

Hozzávalók 4 személynek:

10 dkg puha füstölt kolbász

40 dkg maradék, hideg (!) krumplipüré

5 dkg reszelt félzsíros sajt (cheddar, gouda)

2 ek aprított metélőhagyma

2 tojás

zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

A kolbász héját lehúzzuk és a kolbászt villával szétnyomkodjuk. Összedolgozzuk a hideg pürével – azért fontos, hogy hideg legyen, mert jobban formázható és nem esik szét, a reszelt sajttal, a tojással, sóval, borssal és a metélőhagymával ízesítjük. Golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába hempergetjük és 1-2 cm forró olajban kisütjük.

krumplipure-krokett
Krumplikrokett

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -