Kiskovászos turista bagel

A bagel az egyik legszuperebb pékáru. Ha pedig kirándulni vagy utazni készülünk, a legkiválóbb választás, mert lassan szárad ki, ruganyos tésztája pedig jól bírja a zötykölődést, táskába nyomorítást és nem szívja magába a tölteléket sem. Készítsetek nagyobb adagot és fagyasszátok le, ami nem fogy el azonnal. És köszönjétek meg magatoknak a gondoskodást később.

Sütést megelőző nap, a kiskovászhoz:

50 g langyos víz

50 g rozsliszt

2 g friss élesztő

Másnap:

270 g szobahőmérsékletű víz

5 g friss élesztő

220 g finom búzaliszt

120 g rozs liszt

140 g teljeskiőrlésű liszt

100 g melasz (méz vagy juharszirup is ok)

2 evőkanál főzőkakaó

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál só

2 evőkanál kristálycukor

1 tojás fehérje

Szórás mix:

1 evőkanál mák

1 evőkanál szezámmag

1 evőkanál nagyszemű só

1 evőkanál vöröshagyma vagy fokhagyma csipsz

Elkészítés:

Előző nap egy kisebb üvegtálban morzsoljuk el a picurka élesztőt a rozsliszttel és adjuk hozzá a  langyos vizet. A keveréket hagyjuk egy órát szobaőmérsékleten feléledni, majd fedjük le és tegyük 8-10 órára a hűtőszekrénybe. Másnap várjuk meg, amíg újra szobahőmérsékletűre melegszik fel, majd ezután adjuk a tésztához.

A vizet keverjük el a kiskovászunkkal, utána az élesztővel, adjuk hozzá a lisztet, kakaóport, őrölt köményt, sót és állítsuk össze a tésztát, majd borítsuk enyhén lisztezett felületre és kb. 10 perc alatt alaposan gyúrjuk át, addig amíg már nem ragad a felületre, tapintása rugalmas és egyenletes lesz. Tegyük enyhén kiolajozott edénybe és kelesszük kb. 2 órát.

A pihentetés után könnyedén gyúrjuk át és konyhai mérleg segítségével osszuk 12 egyforma súlyú részletre. Mindegyik darabot gyúrjuk kis labdává, mutatóujjunkkal fúrjuk át, pörgessük ujjunk körül, majd konyharuhával letakarva hagyjuk további 30 percig pihenni. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra, sütőpapírral takarjunk le egy sütőlemezt.

Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, tegyük bele a két evőkanál cukrot. A tésztalabdákat tegyük a forrásban lévő vízbe, 3 darabnál ne többet egyszerre. Kb. 20 másodperc után fordítsuk meg őket, majd amint feljöttek a víz felszínére, óvatosan vegyük ki és az összes darabot tegyük az előkészített sütőlemezre, majd enyhén felvert tojásfehérjével kenjük át a tetejüket.

A mákot, szezámmagot, sót, hagyma csipszeket keverjük össze és szórjuk meg a nyers bagelek tetejét, majd süssük őket kb. 15 percig. A tökéletes kis uzsonnazsömléket csak azután pakoljuk fel a belevalókkal, ha teljesen kihűltek. A félbevágott bagelekbe evőkanálnyi almás tormás krémsajtot töltünk és sajttal, sonkával, zöldsaláta levelekkel tuningoljuk. (12 db)

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkHogyha elindul a vonat: eszünk…
Következő cikkAlmás-tormás krémsajt

“Ami a szívemen, az a szádon”
Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.