Klasszikus burgonya főzelék fasírttal
Havas DóraA krumplifőzelék is lehet sokféle, erről ugyan azt állítjuk, hogy klasszikus, de mégis kerül bele pirított sonka és füstölt pirospaprika... mit lehet tenni, nem bírunk kibújni a bőrünkből! Az elkszítés módja valóban hagyományos, a végeredmény pedig garantáltan fenséges.
Hozzávalók 4 személyre
A főzelékhez:
1 kg burgonya
4 szelet speck sonka
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 teáskanál majoranna
3-4 db babérlevél
2 evőkanál keményítő
2 dl tejföl + a tálaláshoz
1 kis csokor snidling
só és frissen őrölt bors
A fasírthoz:
1 szelet szikkadt kenyér
1 dl tej
25 dkg darált hús
1 tojás sárgája
4 evőkanál tejszín
1 teáskanál majoranna
1 csipet szegfűbors
1 csipet szerecsendió
4 evőkanál zsemlemorzsa + a formázáshoz
olaj a sütéshez
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és közepes kockákra vágjuk. A sonkát és a hagymát felszeleteljük. Az olajat felhevítjük egy közepes méretű lábosban és a sonkát kicsit megpirítjuk. Beleszórjuk a hagymát és 5 percig tovább pirítjuk. Ekkor beleszórjuk a paprikát, 1 percig kevergetjük és jöhet bele a burgonya is. Átforgatjuk, felöntjük 1 annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el a krumplikat. Fűszerezzük majorannával, babérral, sóval, borssal és lefedve 20-30 percig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
Közben elkészítjük a fasírtgolyókat. A kenyeret beáztatjuk a tejbe, majd kifacsarva a húshoz adjuk. Jöhet hozzá a tojás sárgája, tejszín, a morzsolr majoranna, szegfűbors, szerecsendió, só és bors. Alaposan összegyúrjuk, majd a zsemlemorzsával beállítjuk az állagát. Kis golyókat formálunk, amiket zsemlemorzásba hempergetünk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat és a fasírtokat időnként megforgatva arany barnára sütjük.
A keményítőt kikeverjük egy kevés hideg vízzel és a tejföllel, majd a krumplihoz keverjük. A snidlinget finoman felaprítjuk és megszórjuk vele a főzeléket, de már nem főzzük vele. Végül a fasírtokkal együtt tálaljuk.