Klasszikus burgonya főzelék fasírttal

A krumplifőzelék is lehet sokféle, erről ugyan azt állítjuk, hogy klasszikus, de mégis kerül bele pirított sonka és füstölt pirospaprika... mit lehet tenni, nem bírunk kibújni a bőrünkből! Az elkszítés módja valóban hagyományos, a végeredmény pedig garantáltan fenséges.

Hozzávalók 4 személyre

A főzelékhez:
1 kg burgonya
4 szelet speck sonka
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 teáskanál majoranna
3-4 db babérlevél
2 evőkanál keményítő
2 dl tejföl + a tálaláshoz
1 kis csokor snidling
só és frissen őrölt bors

A fasírthoz:
1 szelet szikkadt kenyér
1 dl tej
25 dkg darált hús
1 tojás sárgája
4 evőkanál tejszín

1 teáskanál majoranna
1 csipet szegfűbors
1 csipet szerecsendió
4 evőkanál zsemlemorzsa + a formázáshoz
olaj a sütéshez
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk és közepes kockákra vágjuk. A sonkát és a hagymát felszeleteljük. Az olajat felhevítjük egy közepes méretű lábosban és a sonkát kicsit megpirítjuk. Beleszórjuk a hagymát és 5 percig tovább pirítjuk. Ekkor beleszórjuk a paprikát, 1 percig kevergetjük és jöhet bele a burgonya is. Átforgatjuk, felöntjük 1 annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el a krumplikat. Fűszerezzük majorannával, babérral, sóval, borssal és lefedve 20-30 percig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

Közben elkészítjük a fasírtgolyókat. A kenyeret beáztatjuk a tejbe, majd kifacsarva a húshoz adjuk. Jöhet hozzá a tojás sárgája, tejszín, a morzsolr majoranna, szegfűbors, szerecsendió, só és bors. Alaposan összegyúrjuk, majd a zsemlemorzsával beállítjuk az állagát. Kis golyókat formálunk, amiket zsemlemorzásba hempergetünk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat és a fasírtokat időnként megforgatva arany barnára sütjük.

A keményítőt kikeverjük egy kevés hideg vízzel és a tejföllel, majd a krumplihoz keverjük. A snidlinget finoman felaprítjuk és megszórjuk vele a főzeléket, de már nem főzzük vele. Végül a fasírtokkal együtt tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -