Kókuszkocka
Pinczel OrsiEz a retró süti az egyik legjobb – persze csak ha szereted a kókuszt. Meg persze ha nem száraz, hanem pihe-puha kókuszfelhőkön repkedsz, miközben eszed.
Hozzávalók 4 főre:
3 tojás
6 dkg kristálycukor
7 dkg vaj
2 evőkanál méz
½ rúd vanília kikapart magjai (vagy 1 evőkanál vaníliás cukor)
6 dkg liszt
3 dkg kókuszreszelék
2 nagy csipet só
A mázhoz:
20 dkg vaj
12 dkg porcukor
40 g sötét, cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál tejszín
0,5 dl kókuszlikőr (opcionális)
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
2 nagy csipet só
A tálaláshoz:
kókuszcsipsz és kókuszreszelék vegyesen
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük légkeveréses funkcióra állítva 200 fokra. A tojásokat elkezdjük erős fokozaton habosítani. Amikor már van tartása, hozzá is adagoljuk a cukrot, és tovább dolgozunk rajta addig, amíg nem lesz szép és erős habunk.
Közben a vajat és a mézet kikeverjük a vaníliamagokkal, picit rá is melegíthetünk, hogy könnyebb legyen csorgatni majd, de semmiképpen se legyen forró vagy meleg. Ha ez készen van, lassan hozzácsorgatjuk a tojásos alaphoz a mézes vajat, de tényleg lassan, hogy ne essen össze a tojás tőle. Utána apránként, már spatulával, beleforgatjuk az átszitált lisztet, végül a kókuszreszeléket és sót.
Egy magasabb falú sütőpapíros tepsibe fektetjük a tésztát, és szép barnára sütjük, a sütő hőmérsékletét levéve 180 fokra. Ha megsült, kivesszük, kifordítjuk egy rácsra, lehúzzuk róla a papírt, és kihűtjük.
A mázhoz összefőzünk egy kisebb edényben mindent, és picit ezt is hűtjük, de langyosan használjuk fel.
A borításhoz külön-külön megpirítjuk egy kicsit a reszeléket és a csipszet is száraz serpenyőben. A tésztát felvágjuk kockákra. Én szeretem, ha kisebbek, kezelhetőbbek. Megforgatjuk a mázban, és megszórjuk minden oldalát a kókuszkeverékkel. Hűtőben és jól zárható dobozban tároljuk, hogy jól megszívja magát, és átjárják az ízek.