Kókusztejes rizs, ahogy épp szeretném

Attól függően, hogy mennyire vagyok puccos hangulatban vagy mit kíván az alkalom a tejberizs lehet szimplán az ami, tej és rizs egy kis cukorral (fűszerekkel vagy anélkül), vagy nevezhetem rizspudingnak és pimpelhetem mindenfélével, hogy elegáns desszertet vagy akár édes második fogást készítsek belőle. Hűtve, gyümölccsel keverve egy kis jóindulattal még gyümölcsrizsnek is keresztelhetem. Szeretem az ilyen sokoldalú ételeket.

Kókuszos tejberizs elegánsan

A dolog legdurvább fokozása az, ha még 2-3 felvert tojásfehérjét hozzákeverek az amúgy késznek mondható tejberizshez és bedugom az egészet a sütőbe – máris kókuszos rizsfelfújt lesz belőle. Kis tálkákban tálalva (és sütve), a tetején karamellizált cukorréteggel egy könnyebb karácsonyi vacsora desszertje is lehet. Ez esetben reszelnék bele vegyes citrushéjakat is.

Recept

1 kókusztejszín konzerv (kb 4 dl)
3,5 dl tejszín
4, 5 dl tej
5 dkg kókuszreszelék
14 dkg cukor
1 vaníliarúd
1/2 tk só
20 dkg kereskszemű rizs (pl. arborio)

2-3 ek kókuszreszelék száraz serpenyőben pirítva a tetejére

A vaníliarudat felhasítom, magjait kikaparom. Az összes hozzávalót közepesen nagy lábosba teszem, beledobom a vaníliarudat is és a kikapart magokat. Közepes lángon felforralom, majd egészen alacsonyra visszaveszem a lángot és félig fedve puhára főzöm a rizst. Gyakran megkeverem, könnyen le-, összeragad vagy kifut. Akkor jó, ha a rizs majdnem teljesen puha és a tej/tejszín besűrűsödik, de még nem tűnik teljesen el (kb. 40 perc). A vaníliarudat a végén kiveszem és kidobom. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. Hűtőben egy éjszakát eláll, egy kevés tej hozzáadásával újramelegíthető.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -