A legalább egy hetes síelés egyebek között azért is (lenne) a legmefelelőbb időtartam ausztriában a téli sport űzésére, mert kb. ennyi időre van szükségem, hogy a kedvenceimet végigkóstóljam ebédidőben a hüttékben. Ez a téma akár egy külön post-ot is megérdemelne hiszen van ott finomság bőven (majd télen, síelés után), most azonban a sós ételek közül a kedvencemre szorítkoznék, a kässpätzle, vagyis sajtos nokedlire. Ez a nokedli Ausztriaszerte nagyon népszerű, de a sajt nélküli verzióval találkozhatunk Németorzságban, Svájcban, és természetesen Olaszországban is. A magyar nokdelitől elsősorban alakjában tér el (már ha nem vagyunk lusták és kézzel szaggatjuk), jó nagy lencsére hasonlít leginkább. Az igazi jó kässpätzle nagy adag reszelt sajttal és pirított hagymával készül. Elkészítésében eddig főleg két dolog akadályozott meg: a nokedliszaggató hiánya (kézzel szoktam, de ritkán) és az, hogy G nem nagyon bírja a hagymát, főleg nem pirítva.


Kässp
ätzle mángolddal


Nem terveztem nokedlit készíteni most sem, de aztán mégis úgy alakult hogy minden összejátszott ezen a lusta, pihengetős, (húgomék esküvőjét követően) kissé másnapos délutánon, amikor először 4 óra körül kezdett korogni a gyomrunk, de akkor nagyon. Éppen a Szakácsok Könyvét lapozgattam, amikor ez történt, gyorsan meg is akadt a szemem egy mángolddal kevert nokedli receptjén. Erre azonnal bevillant az agyamba néhány dédelgetett emlék a kässpätzle-vel kapcsolatban, amelynek követekeztében a gyomrom még hevesebb korgásba kezdett. Egyből az is eszembe jutott, hogy van a hűtőben mángold (már az utolsókat rúgja) és szépen bebeszéltem magamnak, hogy minden van itthon a körvonalazódó estebédhez. Ezt így is volt, minden alapanyagot megtaláltam, a nokedlitésztát bekevertem, félretettem pihenni, majd lezarándokoltam a boltba nokedliszaggatóért, mert az persze nem volt…
Így készült el ez a galuska, ami alapjaiban kässpätzle, de kevés rajta a hagyma és van benne mángold és egy kis pirított bacon, amitől egészen különleges és kerek lett.

Recept (2 nagy adag lesz belőle, a galuska receptje a Szakácsok Könyvéből való, 394. o.)

22 dkg rétesliszt
2 tojás
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet só
5 ek zej
5 ek forró víz

20 dkg mángold (vastag szárától megtisztítva)
15 dkg zsíros sajt (trappistát és vörös cheddart használtam)
1 csomag újhagyma fehér és világoszöld része
10 dkg bacon szalonna pirítva
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk frissen őrölt bors

A lisztet egy tálba szórom, a közepébe egy kis mélyedést akakítok ki és beleütöm a 2 tojást. Hozzáadom a sót és a szerecsendiót, előkészítem a tejet és a forró vizet. A lisztet a tojással kézzel összedolgozom, fokozatosan hozzáadom a tejet, majd a vizet. Egynletesre keverem, nagyon lágy, folyékony masszát kapok. 30 percig a hűtőbe pihentetem.
Amíg hűl, a szalonnát megpirítom, kiveszem a zsírjából, félreteszem. Egy serpenyőbe teszek 2 ek-nyit a szalonnazsírból, hozzáadok 2 ek olajat, felmelegítem és megpirítom rajta a vékony karikára szelt hagymát.
Egy nagy lábosban sós vizet forralok, amikor lobog, beleszaggatom a galuskát. Egy adagot fél percig főzök, majd szűrővel a vízből kiszedem és jeges vízbe dobom, hogy ne főjjön tovább. Lecsepegtetetem és félreteszem, amíg a teljes adag galuska ugyanígy elkészül. A galuskát a hagymás olajba teszem, 5-6 percig pirítom, hozzáadom a fűszereket, majd belekeverem a nagyobb darabokra vágott mángoldot. Addig pirítom, amíg a levelek összeesnek, ekkor rászórom a nagylyukú reszelőn lereszelt sajtokat. Ha a sajt elolvadt rádobom a pirított szalonnadarabokat, még egyszer átforgatom és azonnal tálalom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ó, ez egy nagyon klasszul feltuningolt Kasspatzen lett!:-)
    Már Lilahangyánál is kommenteltem, hogy én sem tudok elmenni mellette, az egyhetes sielés pedig igencsak kevés a hüttés örömök maradéktalan kiélvezésére:-)))
    Ilyenkor otthon két hétig *lecsengésként* sielős vacsorák futnak:-)