Kombi spätzle
Havas Dóra
Kässpätzle mángolddal
Nem terveztem nokedlit készíteni most sem, de aztán mégis úgy alakult hogy minden összejátszott ezen a lusta, pihengetős, (húgomék esküvőjét követően) kissé másnapos délutánon, amikor először 4 óra körül kezdett korogni a gyomrunk, de akkor nagyon. Éppen a Szakácsok Könyvét lapozgattam, amikor ez történt, gyorsan meg is akadt a szemem egy mángolddal kevert nokedli receptjén. Erre azonnal bevillant az agyamba néhány dédelgetett emlék a kässpätzle-vel kapcsolatban, amelynek követekeztében a gyomrom még hevesebb korgásba kezdett. Egyből az is eszembe jutott, hogy van a hűtőben mángold (már az utolsókat rúgja) és szépen bebeszéltem magamnak, hogy minden van itthon a körvonalazódó estebédhez. Ezt így is volt, minden alapanyagot megtaláltam, a nokedlitésztát bekevertem, félretettem pihenni, majd lezarándokoltam a boltba nokedliszaggatóért, mert az persze nem volt…
Így készült el ez a galuska, ami alapjaiban kässpätzle, de kevés rajta a hagyma és van benne mángold és egy kis pirított bacon, amitől egészen különleges és kerek lett.
Recept (2 nagy adag lesz belőle, a galuska receptje a Szakácsok Könyvéből való, 394. o.)
22 dkg rétesliszt
2 tojás
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet só
5 ek zej
5 ek forró víz
20 dkg mángold (vastag szárától megtisztítva)
15 dkg zsíros sajt (trappistát és vörös cheddart használtam)
1 csomag újhagyma fehér és világoszöld része
10 dkg bacon szalonna pirítva
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk frissen őrölt bors
só
A lisztet egy tálba szórom, a közepébe egy kis mélyedést akakítok ki és beleütöm a 2 tojást. Hozzáadom a sót és a szerecsendiót, előkészítem a tejet és a forró vizet. A lisztet a tojással kézzel összedolgozom, fokozatosan hozzáadom a tejet, majd a vizet. Egynletesre keverem, nagyon lágy, folyékony masszát kapok. 30 percig a hűtőbe pihentetem.
Amíg hűl, a szalonnát megpirítom, kiveszem a zsírjából, félreteszem. Egy serpenyőbe teszek 2 ek-nyit a szalonnazsírból, hozzáadok 2 ek olajat, felmelegítem és megpirítom rajta a vékony karikára szelt hagymát.
Egy nagy lábosban sós vizet forralok, amikor lobog, beleszaggatom a galuskát. Egy adagot fél percig főzök, majd szűrővel a vízből kiszedem és jeges vízbe dobom, hogy ne főjjön tovább. Lecsepegtetetem és félreteszem, amíg a teljes adag galuska ugyanígy elkészül. A galuskát a hagymás olajba teszem, 5-6 percig pirítom, hozzáadom a fűszereket, majd belekeverem a nagyobb darabokra vágott mángoldot. Addig pirítom, amíg a levelek összeesnek, ekkor rászórom a nagylyukú reszelőn lereszelt sajtokat. Ha a sajt elolvadt rádobom a pirított szalonnadarabokat, még egyszer átforgatom és azonnal tálalom.