Kora őszi ebéd


Az elmúlt években a nyár nem nagyon kényeztetett jó idővel. Tavaly alig volt egy-két igazán meleg, napsütéses napunk – egy csomó ruhám elő sem került a szekrényből, idén régi-új ismerősként köszönthettem őket. Ezen a nyáron pedig úgy éreztem magam, mintha egy sütőbe zártak volna néhány hónapra. A forró levegőbe egyáltalán nem kívántam kidugni az orrom a légkondicionált irodából, pedig nagyon nem szeretem a légkondit, ha nem muszáj nem is kapcsolom be. Nyárimádó létemre mostanában úgy érzem sokszor csak várom, hogy végre IGAZI nyár legyen, de valójában nem élvezem a kedvenc évszakomat (remélem ez nem azt jelenti, hogy öregszem és már nosztalgiával gondolok a gyerekkori nyarakra és nem emlékszem milyenek is voltak valójában..). Ezzel szemben talán 3 éve egyre inkább elvarázsol a szeptember. Most is, ahogy kinézek az ablakon, aranysárga minden, a nap színe más mint nyáron, a fák koronái aranybarnán csillognak és a levegő kellemesen langyos, majdnem túl meleg is az évszakhoz képest. Bár nem vagyok a természet gyermeke (Hogy mondhat valaki ilyet??? De, ha egyszer ez az igazság? Imádok városban élni, nem is költöznék ki a zöldbe. Pont annyi kapcsolatom van a természettel, amennyire igényem van, ilyen vagyok, így érzem jól magam.) a héten többször is arra gondoltam, hogy el kellene menni kirándulni. Most olyan idő van és olyan szép minden ebben a fényben, hogy vágyom egy kicsit közelebbről is megtapasztalni (persze még itt ülök a gép előtt és estére mozit tervezek, de a gondolat is gyönyörködtet, hogy kint milyen szép az idő).

Barátnőmék jöttek ma hozzánk ebédre és szerettem volna valami olyat készíteni, ami tükrözi ezt a csodálatos méz-arany időt, de már magában rejti a közelgő ősz ízeit is. Mivel tőlünk esküvőre mentek tovább, nem volt idő sok fogásra (már csak azért sem, hogy a szép ruhájukból ne dudorodjon ki egy jól megtömött pocak és ne szuszogjanak nagyokat a ceremónia alatt).

A rövid menü:
Brie-vel töltött csirkemell
Juharszirupos körte és zöldségek
Rozmaringos tepsiben sült újkrumpli

Gyömbéres süti

Brie-vel töltött csirkemell juharszirupos körtével

Recept (4 személyre)

A csirkéhez:
3 csirkemell
15 dkg brie sajt
1 dl fehérbor
só, bors
2 ek olaj

A körtéhez:
4 kisebb körte
3 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
4 fehérhagyma
2-3 ek juharszirup
só, bors
vaj

A csirkemelleket nagyobb szeletekre vágom, kiklopfolom, a belső oldalukat (ahova majd a sajt kerül) sózom, borsozom. A szeletekre teszem a brie darabokat, szeletenként kb 2,5 dkg-ot és feltekerem őket. Kívül is megszórom sóval, frissen őrölt vegyesborssal és fogpiszkálóval jól megtűzöm, hogy a sajt ne folyjon ki, vagy legalábbis a lehető legkevésbé. Forró serpenyőben mindkét oldalukon megpirítom a tekercseket, majd a borral felöntve, kisebb lángon, fedő alatt puhára párolom őket. Pont annyi sajt folyt csak ki, hogy a borral keveredve finom szószt képezzen a hús mellé.

A sárga és a fehérrépákat megpucolom, 5-7 cm-esdarabokra vágom (egészben hagytam őket és csak a hosszukat igazítottam egyformára), a fehérhagymát szintén megpucolom, a körtéket megmosom. Serpenyőben kb 3 evőkanál vajon félpuhára párolom őket, de előtte az egészet megszórom egy kis sóval, borssal, de épp csak annyival, hogy az édes ízt kiemelje majd. Amikor már majdnem megpuhultak, egy kicsit feljebb veszem a lángot, hogy kapjanak egy kis színt, majd a tűzről levéve meglocsolom őket a juharsziruppal. A serpenyőt visszateszem a kikapcsolt főzőlapra, amíg az hűl, a juharszirup egy kicsit karamellizálódik és szép fényt ad a zöldségeknek és a körtének.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -