Hidegre fordult az idő váratlanul és egyből nem kívánkozik saláta a hasamba, ha már azt a késztetésemet legyőztem, hogy bekapcsoljam újra a fűtést. Jöjjön egy jó kis szénhidrátbomba (viszlát tavaszi karcsúsodási tervek, úgyis megmaradtatok tervnek)! Ez az étel igazi “comfort food”, továbbmegyek, eredeti egyiptomi utcakaja. És itt egyből meg is kell jegyeznem (mindenféle egyéb politikai implikáció nélkül), hogy az arab konyha (most így általánosan) magasan veri az amerikait gyorsételekben. Igen, igen, a hamburgerek, sajtburgerek és sültkrumplik elbújhatnak az ízekben gazdak és kevésbé hízlaló shawarma és falafel mögött. Ezt a listát szeretném most kiegészíteni egy talán kevésbé ismert, de hasonlóan finom arab-egyiptomi gyorsétellel a koserivel, amit Kairóban minden utcasarkon kis gyorséttermekben óriási fazekakból mernek műanyag tálkákba, hogy ott helyben, vagy az utcán menet közben fogyasszuk el a fűszeres lencsés-tésztás rizst sült hagymával és pikáns paradicsomszósszal. Nem kifejezetten diétás étek, de a hamburger-sültkrumpi összehasonlításban még mindig előkelőbb helyen végez. A lencse fehérje, kálcium, és vas forrás, rostként is megállja a helyét, a makaróni lehet teljes kiörlésű, a paradicsom és az olívaolaj pedig köztudottan értékes tápanyagok. Hát így.

Koseri

Több egyszerűbb receptet is találtam a neten, végül maradtam a May S. Bsisu The Arab Table c. könyvében találhatónál.

Recept (8 személyre, nyugodtan felezhető)

40 dkg lencse
15 dkg makaróni
40 dkg hosszúszemű rizs
1,2 dl olíva olaj
5 nagy fej hagyma
3 tk őrölt római kömény
1 tk frissen őrölt fekete bors
4 tk só

A lencsét átmosom és sós vízben (két ujjnyival több víz, mint lencse) felteszem főni. Nagy lángon felforralom, majd ha forr közepesre veszem a lángot és puhára főzöm a lencsét, áztatás nélkül kb. 1/2 óra.
A rizst szintén sós vízben puhára f
őzöm. A makarónit is készre (al dente) főzöm, félreteszem.
A hagymákat félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágom, a felhevített olívaoljaban magas lángon ropogósra sütöm a hagymaszeleteket és papírtörlőre szedem. Az olajat félreteszem.
Ezzel nagyjából el is készült az étel: összekeverem a f
őtt rizst, lencsét és makarónit, fűszerezem a római köménnyel, frissen őrölt feketeborssal és sózom, ha kell. Hozzákeverem a félretett olívaolajat és a sült hagyma negyedét, 7-8 perc alatt összefőzöm, amíg az olajat magába szívja. Fűszeres paradicsomszósszal és a sült hagymával megszórva tálalom.

Damaá (fűszeres paradicsomszósz, kb 1/2 l lesz belőle)

3 ek olíva olaj
5 nagy fej hagyma
1 1/2 doboz paradicsomkonzerv
6 gerezd fokhagyma
2 tk ecet
2 tk só
1 tk frissen őrölt fekete bors
1/2 tk cayenne bors

Az olajon puhára párolom az apróra vágott hagymát, ha megpuhult hozzáadom az összetört fokhagymát és a paradicsomkonzervet (nem püré!). Fedő alatt közepes lángon 20 percig rotyogtatom. Ha besűrűsödött hozzáadom az ecetet (fehérborecetet használtam, sima ecetből 1 tk is elég lehet) és a fűszereket, további 2-3 percig rotyogtatom, majd a koseri mellé kínálom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikk(Megint) gyorsan kellene valami finom…
Következő cikkSpárgaszezon I.

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

10 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A hagymasütés nálam kimarad, ezzel legalább egy edény kilőve. Lehet kapni pirított ropogós hagymát készen – mondjuk rostélyoshoz éppen nem passzol (kicsit száraz), de kusharihoz tökéletes. Így az egész lakást belengő illat sem játszik.

  2. sziasztok koseri rajongók! A lelkesedésetek nagyon meglepett, nem gondoltam volna. hogy ekkora sikere lesz ennek az ételnek, de osztom a véleményeteket, én is nagyon szeretem.
    Almácska: a puszit köszönöm a férjednek :), az edényigény engem is elkeserít, de nincs ötletem, hogy hogyan lehetne csökkenteni… Egyiptomban csak a kész étellel találkoztam, nem láttam hogyan készül. A szépségért is szenvedni kell, ezek szerint a koreiért is.

  3. Megebédeltük (bár itt közben kisütött a nap), dögös! Hosszúszemű rizs helyett barnarizzsel készült (ez van itthon), így még egészségesebb. Nagyon laktató és finom, lesz máskor is, de inkább télen.
    A leírást követve baromi sokat kell mosogatni utána: rizs, lencse, makaróni, hagymasütés, mártás, ez 5 edény! Négyre tudtam csak redukálni azzal, hogy a makarónit a lencse után megfőztem ugyanabban a lábosban. Ezt Egyiptomban az utcán is így csinálják?

  4. De jó, úgyis van egy csöppnyi makarónim, két adag már nem jön ki belőle, ebbe pont jó lesz. A lencsét meg nagyon szeretem. Előadtam a férjemnek, miután választ kapott a “hát ezt meg honnan szedted” kérdésére, csak ennyit reagált széles vigyorral: “puszilom a csajt”!

    Ami meg a gyorskaját illeti, egyetemistaként nagyon szívesen ettünk a sarki arab büfében (nem volt sok még Budapesten sem 15 éve), már csak azért is, mert itt sokkal jobb vegetárius kaja volt, mint a hamburger hús nélkül, csak csalamádéval…

  5. Ez hihetetlen; pár napja gondolkodtam azon, hogy vajon készít-e rajtam kívül kusharit bárki errefelé…erre ez…nem térek magamhoz! Egyszer tervezem, hogy csicseriborsót is teszek bele – emlékeim szerint az eredetiben volt az is. Nagyon finom, mindenkinek ajánlom!