Koseri (kushari)

Hidegre fordult az idő váratlanul és egyből nem kívánkozik saláta a hasamba, ha már azt a késztetésemet legyőztem, hogy bekapcsoljam újra a fűtést. Jöjjön egy jó kis szénhidrátbomba (viszlát tavaszi karcsúsodási tervek, úgyis megmaradtatok tervnek)! Ez az étel igazi “comfort food”, továbbmegyek, eredeti egyiptomi utcakaja. És itt egyből meg is kell jegyeznem (mindenféle egyéb politikai implikáció nélkül), hogy az arab konyha (most így általánosan) magasan veri az amerikait gyorsételekben. Igen, igen, a hamburgerek, sajtburgerek és sültkrumplik elbújhatnak az ízekben gazdak és kevésbé hízlaló shawarma és falafel mögött. Ezt a listát szeretném most kiegészíteni egy talán kevésbé ismert, de hasonlóan finom arab-egyiptomi gyorsétellel a koserivel, amit Kairóban minden utcasarkon kis gyorséttermekben óriási fazekakból mernek műanyag tálkákba, hogy ott helyben, vagy az utcán menet közben fogyasszuk el a fűszeres lencsés-tésztás rizst sült hagymával és pikáns paradicsomszósszal. Nem kifejezetten diétás étek, de a hamburger-sültkrumpi összehasonlításban még mindig előkelőbb helyen végez. A lencse fehérje, kálcium, és vas forrás, rostként is megállja a helyét, a makaróni lehet teljes kiörlésű, a paradicsom és az olívaolaj pedig köztudottan értékes tápanyagok. Hát így.

Koseri

Több egyszerűbb receptet is találtam a neten, végül maradtam a May S. Bsisu The Arab Table c. könyvében találhatónál.

Recept (8 személyre, nyugodtan felezhető)

40 dkg lencse
15 dkg makaróni
40 dkg hosszúszemű rizs
1,2 dl olíva olaj
5 nagy fej hagyma
3 tk őrölt római kömény
1 tk frissen őrölt fekete bors
4 tk só

A lencsét átmosom és sós vízben (két ujjnyival több víz, mint lencse) felteszem főni. Nagy lángon felforralom, majd ha forr közepesre veszem a lángot és puhára főzöm a lencsét, áztatás nélkül kb. 1/2 óra.
A rizst szintén sós vízben puhára f
őzöm. A makarónit is készre (al dente) főzöm, félreteszem.
A hagymákat félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágom, a felhevített olívaoljaban magas lángon ropogósra sütöm a hagymaszeleteket és papírtörlőre szedem. Az olajat félreteszem.
Ezzel nagyjából el is készült az étel: összekeverem a f
őtt rizst, lencsét és makarónit, fűszerezem a római köménnyel, frissen őrölt feketeborssal és sózom, ha kell. Hozzákeverem a félretett olívaolajat és a sült hagyma negyedét, 7-8 perc alatt összefőzöm, amíg az olajat magába szívja. Fűszeres paradicsomszósszal és a sült hagymával megszórva tálalom.

Damaá (fűszeres paradicsomszósz, kb 1/2 l lesz belőle)

3 ek olíva olaj
5 nagy fej hagyma
1 1/2 doboz paradicsomkonzerv
6 gerezd fokhagyma
2 tk ecet
2 tk só
1 tk frissen őrölt fekete bors
1/2 tk cayenne bors

Az olajon puhára párolom az apróra vágott hagymát, ha megpuhult hozzáadom az összetört fokhagymát és a paradicsomkonzervet (nem püré!). Fedő alatt közepes lángon 20 percig rotyogtatom. Ha besűrűsödött hozzáadom az ecetet (fehérborecetet használtam, sima ecetből 1 tk is elég lehet) és a fűszereket, további 2-3 percig rotyogtatom, majd a koseri mellé kínálom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -