Kötelező sütőtökkrémleves – VIDEÓ!

Sütőtökkrémleves recept nélkül nincs ősz. Nincs gasztroblog. Nincs semmi. Ha egyszer elindul a szezon, sütőtökkrémlevest kell enni. Idén egy egészen egyszerű változattal indítottunk, ahol a főszerepet viszi az édes tök, de komoly szerepet kap egy jó fűszeres kolbász is.

Minden évben kell egy sütőtökkrémleves recept. A szezon szeptember végétől egészen tavaszig tart, elképzelhetetlen, hogy ne készüljön legalább minden hónapban egyszer sütőtökből leves. Vagy valami. Éppen ezért az is válllhatatlan lenne, ha nem írnék én is le legalább egy receptet idén is. Eddig magabiztosan elkerültem ezt, de rájöttem, nem tehetem.

Én nem szeretem túlbonyolítani. Maga a leves szóljon a sütőtök édeskés ízéről – ehhez nagyon fontos, hogy jó alaposan süssük meg. Tovább, mint elsőre gondolnánk, akkor igazán jó, ha már a szélei szint feketék, a cukor kicsapódik és karamellizálódik. Így lesz meg az igazán mély, jellegzetes íz. Ezt már csak kiemelni, kiegészíteni kell, nem elnyomni, átalakítani, rejetegetni. Legalábbis most, 2016-ban, nem. Szóljon az izgalom inkább a kiegészítőkről, ellenpontozza a leves édeskés ízét a fűszeres kolbász és a nyers pesto, a selymességét szintén billentse egyensúlyba a kolbász, pimasz ropogósságával.

sutotokkremleves-allo
Sütőtökkrémleves kolbásszal

 

Recept 4 személynek

1 közepes sütőtök

80 g kolbász

1 ek étolaj

1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

3 ág kakukkfű

1 tk só

½ tk bors

1 tk kurkuma

1 tk római kömény

5 dl víz

4 dl tejszín

só ízlés szerint

Petrezselyem pesto a tálaláshoz

A sütőtököt kettévágjuk, magjait kikaparjuk. A tököt 180 fokra előmelegített sütőben puhára, szélein egészen sütétbarnára sütjük.

A kolbászkarikákat kevés olajon lepirítjuk, kiszedjük és lecsepegtetjük. Az olajon puhára pároljuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a finomra vágott kakukkfüvet, a sót és a frissen őrölt borsot. A jól megsütött tököt a hagymára kanalazzuk, összeforgatjuk és hozzáadjuk a kurkumát és a római köményt. Botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a vizet. Felforraljuk, majd annyi tejszínnel dúsítjuk, amennyitől krémes és kissé világosabb színű lesz. Átmelegítjük, de nem forraljuk fel, közben, ha kell, sózzuk. A kisült kolbászkarikákkal és petrezselyem pestóval tálaljuk.

sutotokkremleves
Sütőtökkrémleves kolbásszal

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -