VIDEÓ: Flódni

Amikor 8 éve felkerült a flódni fotója az akkor még Lila füge blogra, nem gondoltam, hogy ez lesz az egyik legnépszerűbb, legkeresettebb receptem. Illetve nem is az enyém, hanem apai nagyanyámé, aki a recept mellé két jótanácsot jegyzett fel: ne használj teflon tepsit, mert nem fog átsülni! és Az alma kerül felülre, hogy a leve belecsorogjon a süteménybe, miközben sül. (Érdemes megfogadni, a flódni tökéletes! - kellemes készülődést, Dóra)

Hozzávalók:

(20×27 cm-es sütőformához)

A tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 tojás sárgája
1 dl fehérbor

Az alma töltelékhez:

80 dkg alma

1 ek méz

2,5 dl fehérbor

1 ek cukor

1 rúd fahéj

2 szegfűszeg

A mák töltelékhez:

20 dkg darált mák
15 dkg cukor
4 dkg mazsola
1,5 dl fehérbor

A dió töltelékhez:

20 dkg darált dió
14 dkg cukor
4 dkg mazsola
1 dl fehérbor

A tetejére: szilvalekvár

Omlós tésztát készítünk: a liszetet a vajjal robotgépbe tesszük, elmorzsoljuk, majd a porcukorral, tojássárgájával és a borral összedolgozzuk. 2 nagyobb (a sütemény aljára és tetejére) és 2 kisebb (a középső rétegekhez) részre osztjuk a tésztát és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almatöltelékhez a bort a fűszerekkel és a mézzel felforraljuk, az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A borban 5-7 perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, félretsszük.
A mák- és a diótöltelékhez a mákot és a diót (külön-külön) összekeverjük a cukorral és a mazsolával, majd a fehérborral leforrázzuk.
A sütőformát kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük. Az egyik nagyobb adag tésztát kinyújtva az aljára tesszük. Erre kerül a diótöltelék, amit elsimítunk.

Egy kisebb adag tészta következik, majd a máktöltelék, és ismét egy vékonyabb tésztaréteg. Erre kerül az alma, a tetejére pedig a sűrű szilvalekvár, ha használunk. A tetejét a nagyobb tésztalappal befedjük és megszurkáljuk. 190 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra visszavesszük és kb. 1,5 óra alatt megsütjük a süteményt. Ha elkészült, kiborítjuk, hogy a teteje is kisimuljon, majd ha teljesen kihűlt megfordítjuk. Porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.

5/5 (2)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkLight
Következő cikkVariációk egy témára
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Adjon az új év,
  amit a régi nem adott:
  nevető örömet, édes bánatot;
  adjon az is, aki még nem adott,
  hidegben meleget, melegben árnyékot;
  kálváriánkban könnyű keresztet,
  szőlőtőkénkre nehéz gerezdet,
  ha száraz a mezsgye adjon az ég,
  bőséges esőt, de ne legyen jég;
  fagyosszentek ne hozzanak veszélyt,
  gazdaszívekben ébresszenek reményt;
  minden haragos béküljön jóra,
  kaszálókon viruljon pünkösdirózsa;
  adjon az isten mindig jó napot,
  templomainkban áldásos papot;
  ültessenek a kertbe legalább egyet,
  teremjenek fáink roskadva meggyet;
  búzatáblákba kevesebb egeret,
  adjon az isten puha kenyeret;
  adjon nekünk, ha nem is kérünk,
  boldog szerelmet, ameddig élünk.

  Boldog Új Évet Kívánok!