Lám, lám, főztem…
Havas DóraNa jó, persze, hogy senki sem hibás és már a gusztusom is valamelyest visszatért, így inkább most koncentrálok arra amire itt szoktam – az ebédre. Több hónapnyi (nem vicc) hideg sajtos-tejfölös spagetti (és még nem utálom!) fogyasztás után kezd megjönni a kedvem az ízekhez és a könnyű, de finom ételekhez. Ez nagy szerencse, mert nem csak a Lila Füge olvasói panaszkodtak az állandósulni látszó konyhai érdeklődésvesztésem miatt. Kezdetben a krumplis tészta és a gombapaprikás vezettek vissza a tűzhely mellé, de mostanra született néhány publikálásra is alkalmas fogás. A kitartó türelmet és a kedves érdeklődéset mindenkinek egyenként köszönöm, igyekszem nem eltűnni ismét.
Lazac dijoni szószban, pirított zöldségekkel
2 szép szelet bőrös lazac filé
1/4 csokor metélőhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl csirke alaplé
1 ek főzőtejszín
1 ek dijoni mustár
só
frissen őrölt bors (ha van, citrom bors)
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér
1 édeskömény gumó
5 ek olíva olaj
A zöldségeket megtisztítom és egészen vékony csíkokra szeletelem. 1-1 ek olíva olajon külön a sárgarépát, a fehérrépát és az édesköményt megpirítom, majd a pirított zöldségeket összekeverem, félreteszem és melegen tartom.
A lazacszeleteket megmosom, szárazra törlöm, sózom borsozom. Citrom borsot használtam, nagyon jól kiegészítette a többi ízt, de sima őrölt fekete vagy vegyes bors is megteszi. A halszeleteket bőrös oldalukkal lefelé a maradék 2 ek. olajon forró serpenyőben majdnem készre pirítom. Amikor a belseje még opálos, átfordítom a bőr nélkül oldalára 1/2 percre, hogy szép színe legyen. Kiveszem a serpenyőből és melegen tartom. A serpenyőbe öntöm a fehérbort és az alaplevelt, felkaparom a barna darabkákat és az egészet a felére beforralom – 3-4 perc. Ezután hozzáadom a tejszínt, kissé besűrítem – újabb 1-2 perc, majd szűrőn egy kis tálkába szűröm. Hozzákeverem a metélőhagymát és a mustárt, sóval, borssal ízesítem.
A mártást tányérra szedem, ráültetem a lazacot, a tetejére pedig a pirított zöldségeket halmozom. Rizzsel, egyéb körettel könnyű és gyors ebéd, de mégis ízletes.