Lám, lám, főztem…

Vallomással kezdem, ez most ilyen. Nem készültem nagy bejelentésre itt a Lila Fügén, de a hasamban növekvő lényecske úgy döntött, hogy sokkal hamarabb felborítja megszokott életemet, mint ezt én elterveztem. Kedves olvasók, ő az oka mindennek :).
Na jó, persze, hogy senki sem hibás és már a gusztusom is valamelyest visszatért, így inkább most koncentrálok arra amire itt szoktam – az ebédre. Több hónapnyi (nem vicc) hideg sajtos-tejfölös spagetti (és még nem utálom!) fogyasztás után kezd megjönni a kedvem az ízekhez és a könny
ű, de finom ételekhez. Ez nagy szerencse, mert nem csak a Lila Füge olvasói panaszkodtak az állandósulni látszó konyhai érdeklődésvesztésem miatt. Kezdetben a krumplis tészta és a gombapaprikás vezettek vissza a tűzhely mellé, de mostanra született néhány publikálásra is alkalmas fogás. A kitartó türelmet és a kedves érdeklődéset mindenkinek egyenként köszönöm, igyekszem nem eltűnni ismét.


Lazac dijoni szószban, pirított zöldségekkel


Recept (2 személyre)

2 szép szelet bőrös lazac filé
1/4 csokor metélőhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl csirke alaplé
1 ek f
őzőtejszín
1 ek dijoni mustár

frissen
őrölt bors (ha van, citrom bors)

2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér
1 édeskömény gumó
5 ek olíva olaj

A zöldségeket megtisztítom és egészen vékony csíkokra szeletelem. 1-1 ek olíva olajon külön a sárgarépát, a fehérrépát és az édesköményt megpirítom, majd a pirított zöldségeket összekeverem, félreteszem és melegen tartom.
A lazacszeleteket megmosom, szárazra törlöm, sózom borsozom. Citrom borsot használtam, nagyon jól kiegészítette a többi ízt, de sima
őrölt fekete vagy vegyes bors is megteszi. A halszeleteket bőrös oldalukkal lefelé a maradék 2 ek. olajon forró serpenyőben majdnem készre pirítom. Amikor a belseje még opálos, átfordítom a bőr nélkül oldalára 1/2 percre, hogy szép színe legyen. Kiveszem a serpenyőből és melegen tartom. A serpenyőbe öntöm a fehérbort és az alaplevelt, felkaparom a barna darabkákat és az egészet a felére beforralom – 3-4 perc. Ezután hozzáadom a tejszínt, kissé besűrítem – újabb 1-2 perc, majd szűrőn egy kis tálkába szűröm. Hozzákeverem a metélőhagymát és a mustárt, sóval, borssal ízesítem.
A mártást tányérra szedem, ráültetem a lazacot, a tetejére pedig a pirított zöldségeket halmozom. Rizzsel, egyéb körettel könny
ű és gyors ebéd, de mégis ízletes.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -