Langyos téli saláta, narancsos tahini öntettel
Vogel DianaÉdesre sült zöldségek, füstös ízű, ropogós sonka, omlós-édes körte és sötét színű rizsszemek. Ez csakis egy téli saláta lehet, amitől az várjuk, hogy könnyű legyen, de laktató, egészséges és szemrevaló. A tahinis, narancsos öntet tovább mélyíti az ízeket, így biztosak lehetünk benne, hogy kevesebbtől is jóllakunk, és ilyenkor ez is cél.
Hozzávalók:
6 evőkanál fekete rizs
1 kisebb (lila) karfiol
30 dkg kelbimbó
2 körte
10 dkg füstölt sonka
2 evőkanál főző olívaolaj
az öntethez:
1 kezeletlen narancs leve
2 evőkanál natúr tahini krém
1 doboz alacsony zsírtartalmú natúr joghurt
só, frissen őrölt bors
A leöblített fekete rizst puhára főzzük, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és félretesszük. A tisztított, negyedekre vagy felekre vágott kelbimbót, a rózsáira szedett karfiolt, a hámozott és magozott körteszeleteket átforgatjuk az olajjal és a csíkokra vágott füstölt sonkával elkeverve, sóval és 1 teáskanál barna cukorral meghintve 190 °C-ra melegített sütőben átsütjük, majd hozzákeverjük a fekete rizst és ha langyosra hűlt, az öntetet, melynek hozzávalóit egyszerűen keverjük homogén állagúvá. (Ha a narancslé nagyon savanyú, édesítsük kevés mézzel.)
A tahinit (szezámmagpaszta) házilag is elkészítheted, ehhez a receptet itt találod!