Biztos észrevettétek, elkapott egy furcsa láz: lekvárt kell főznöm. G szerint az vezérel, hogy az előzőnél mindig jobbat készítsek. Szerintem inkább arról van szó, hogy nagyon élvezem. Idén főztem először úgy igazán lekvárt – sárgabarackot. Úgy, hogy elhatároztam: lekvárt fogok főzni, megvettem a gyümölcsöt és elkészült belőle a lekvár. Annyira jól sikerült, hogy vérszemet kaptam: meglátok egy fajta gyümölcsöt és elkezd kattogni az agyam, hogy milyen lekvárt lehetne belőle főzni. Ha az alatt a pár másodperc alatt bevillan valami, megveszem a gyümölcsöt és 24 óra múlva – amíg egy kicsit lenyugszom és kidolgozom fejben a részleteket – elkészítem a lekvárt. A birsalmákkal ez történt.

Tudom, hogy egy kicsit későn kapott el a láz – már a befőzőszezon végénél járunk, de talán nem véletlen ez. Az őszi gyümölcsöket jobban szeretem lekvárnak, azt sajnálom, hogy a ringlóról és az őszibarackról lemaradtam. Majd jövőre!
Másik szemszögből nézve a késői érésemet azt hiszem egy olyasmi parát kellett legyőznöm, mint másoknak a kelt tésztával szembeni fóbia. Nagymamám és anyukám minden évben kiutalják a lekvárjussomat, sosem kellett boltit venni. Én pedig azt gondoltam, hogy ez valami nagyon nagy hókuszpókusz, jobb is ha a hozzáértők kezében marad a dolog. Most pedig rájöttem, hogy mint minden a főzésben, ez is egy nagyon kreatív folyamat és nem tudom abbahagyni. Szóljatok, ha már sok (akkor majd kevesebbet írok róla).

 Birsalma lekvár karamellel

Ennél a lekvárnál a birs savanyúságát karamellel szerettem volna ellensúlyozni (ezért is lett ennyire sötét színű a lekvár – nem oxidálódott a gyümölcs és nem is főztem túl :)). Azért tartom fontosnak karamellizálni a cukor egy részét, mert így a cukor édessége egész más mélységet visz a lekvárba, nekem tetszik. Még így se lett ez a lekvár túl édes, kb 60 dkg cukor jutott kilónként a gyümölcshöz. A birsnél ez az arány akár 80 dkg/kg is lehet, aki édesebb lekvárt szeretne, tegyen még bele cukrot. Nem hámoztam meg a gyümölcsöt, mert engem nem zavar a héja és abban van a zselésedéshez fontos pektin.

Recept

3,5 kg birsalma (kb 3 kg tiszta gyümölcshús)
2 l víz
1 kg barnacukor
80 dkg kristálycukor
2 vaníliarúd
0,8 dl rum

A gyümölcsöt megmosom, magházát a kezemre nagyon vigyázva kivágom. A gyümölcs húsát felkockázom és egy nagy lábosban 1 l vízzel felöntve alacsony lángon felteszem főni. A vizet folyamatosan adagolom hozzá ahogy kezd szétesni a gyümölcs. Nagyon kell vigyázni a birs könnyen odakap, gyakran kell keverni. Idő közben belekeverem a 2 vaníliarúd kikapart magját. Kb egy óra múlva, amikor már lekvár állagú a gyümölcspép és elkezd köpködni, vagyis forr, hozzáadom a barnacukrot. Kevergetve főzőm tovább max. 20 percig.
Közben a kristálycukorból karamellt készítek egy közepes lábosban: felolvasztom a cukrot és néha rázogatva hagyom, hogy sötét borostyán színt vegyen fel, vigyázok, hogy ne kapjon oda. Amikor a karamell elég sötét óvatosan a lekvárhoz öntöm – prüszkölni, buborékolni fog. Innentől már csak épp addig keverem, amíg a karamell egyenletesen eloszlik és beleolvad a lekvárba. Elzárom a lángot, a lekvárhoz kerevem a rumot, majd sterilizált üvegekbe szedem, lezárom és pár percre a fejére állítom az üvegeket. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVan egy órád? És 15 perced?
Következő cikkFlancoskodó villámdesszert
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

12 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A SPAR-ban volt a héten olasz füge, négy darabos kiszerelésben.
    349 Ft/dob.Szerintem még lehet kapni néhol,gyönyörű,érett,édes példányokat sikerült vennem. Szeptemberben Olaszhonban még vennem sem kellett, csak kinyújtani érte a kezemet és levenni a fáról.Jövőre hozok Neked!!!

  2. be kell valljam, sosem voltam nagy barátságban a birsalmával, talán pont a birsalmasajt és a birsalmaleves miatt… de ez a lekvár borzasztóan ízlik!
    a tárkonyos körte üde frissesége után pont egy ilyen mély, karamelles birslekvárra vágytam.
    nagyon köszönöm a receptet! és a felvilágosítást a birsalma-körtét illetően. 🙂 az enyém mellesleg almaformájú volt. 😉