Lepény édesköménnyel, spenóttal és kecskesajttal

Amikor ebéd előtt kattintottam egy párat a fotoaparátommal nem igazán voltam meggyőződve a dolog létjogosultságáról. Egyrészt nem akartam hidegen enni a lepényemet, másrészt nem voltam benne biztos, hogy írni fogok róla. Ez tipikusan az a kaja, amit 10 perc alatt összedob bárki, nincs benne semmi kunszt, ezért talán felesleges is róla megemlékezni. Még csak a leveles tésztát se magam készítettem – abban legalább lenne valami pláne!

Lepény édesköménnyel, spenóttal és kecskesajttal


Aztán megettem – még langyos volt – és ki kellett magam javítanom: azért érdemes róla megemlékezni (nem is véletlen, hogy ez a kombináció már másodszor készült). Az ilyen összedobálós dolgoknál ez nem kis érdem. Valahogy annyira a szám íze szerint keverednek a feltétek, hogy igenis megírom, hátha valaki másnak is bejön. Ígérem, a mai zöldborsófőzelékről nem lesz poszt.


Recept

1 csomag levelestészta
2 édeskömény gumó
15 dkg spenót
1 csomag újhagyma
6-8 db koktélparadicsom
5-7 dkg lágy kecskesajt vagy egyéb natúr sajtkrém
nagy szemű tengeri só
frissen őrölt bors
ánizskapor az édesköményről
1 ek olívaolaj

Egy serpenyőben üvegesre párolom a felkarikázott újhagymát és a felszeletelt édeköményt. Rádobom a spenótot és épp csak összeforgatom, el is zárom alatta a lángot. Sózom, borsozom, ha gyerek nem eszik belőle egy kis cayenne borsot is szórok rá.
A levelestésztát sütőlapra teszem (olyat szoktam venni, ami eleve sütőpapírba hengergetve jön, így azzal sem kell bajlódni), egy kevés jó minőségű olívaolajat csepegtetek rá, ráhalmozom az édesköményes keveréket, a félbevágott koktélparadicsomokat és kanalanként adagolva a kecskesajtot. Philadelphia krémsajttal is készítettem már, azzal is nagyon jó, ha valaki nem szereti a kecskesajtot. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, 15 perca alatt készre sütöm. A sütőből kivéve megszórom az apróra vágott ánizskaporral, tekerek rá egy kis borsot és szórok rá még egy kevés sót.


Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -