Álmaim uzsonnás doboza (durva, de van ilyen) olyan, mint Mary Poppins táskája: könnyű, nem túl nagy, de elfér benne minden, amit szeretnék belecsomagolni. De továbbmegyek, mert az első Mary Poppins könyvet 1934-ben írták, és akkor még nem kerülhetett bele GPS-es nyomkövető (ti átlagosan hány dobozt vásároltok egy iskolaév alatt?), és azzal se foglalkoztak kiemelten, hogy az uzsonna minél egészségesebb és változatosabb legyen. Ezért nem volt fontos szempont, az hogy

elkülöníthető rekeszek legyenek a dobozban, amelyekhez olyan tető kapcsolódik, ami nem engedi a rekeszek tartalmát összekeveredni,

még akkor se, ha ezek netán folyékonyak lennének. A műanyag legyen BPA mentes, de még jobb, ha nem környezetszennyező, újrahasznosítható, vagy lebomlik magától (ez az elvesztett dobozokra különösen igaz). Nagyjából ennyi elvárásomnak kellene, hogy megfeleljen az ideális doboz, és akkor még a színválasztékról és a gyerekek kedvenc akcióhőseiről nem ejtettem szót. Van ilyen?

Kiderült, hogy van. És nemcsak, hogy létezik, itthon is lehet kapni. Sőt, vannak az uzsonnacsomagolásnak egyéb alternatívái is, amiket igencsak megkedveltem és már nem vagyok benne biztos, hogy a doboz az egyetlen út az uzsonnanirvána felé. A felsorolásba azok az uzsonnásdobozok és más csomagolóeszközök kerültek be, amiket tiszta szívvel ajánlunk. Más nem.

Flottig, IKEA, 1290 Ft.

A legjobb, legösszetettebb IKEA doboz. Könnyű, sok benne a rekesz és még evőeszközt is rejt, okosan elbújtatva. Nagyobb gyerekeknek ajánljuk, mert a különböző elemek összeillesztésekor egy kicsit oda kell figyelni és a nagyobbak talán az evőeszközöket sem veszítik majd el (olyan gyorsan). Egy teljes nap elemózsiakészletét el lehet benne helyezni kényelmesen. Könnyű, könnyen tisztántartható, anyaga polipropilén.

Sistema 1.4l Lunch cube, Kookta, 1250 Ft

Kisebb gyerekeknek tökéletes uzsis doboz. Kisméretű, de mégis több rekeszes, elfér benne minden, amire egy elsős-másodikosnak szüksége lehet egy iskolai napon, a folyékony halmazállapotú dolgokat kivéve. Könnyen zárható, nem nyílik ki, a rekeszek tartalma nem keveredik össze. Mérete miatt a legzsúfoltabb iskolatáskában is jut még neki hely. BPA és ftalát mentes.

Sistema 2l Triple split joghurt tartóval, Kookta, 3500 Ft

Az egyik legszuperebb doboz a piacon, tenyleg csak a GPS hiányzik belőle. A rekeszek között nincs átjárás, akár joghurtot is lehetne tölteni az egyik kis rekeszbe, a tető szorosan lezár, nem folyna át. De erre nincs szükség, mivel a doboz saját joghurt tartóval rendelkezik, ami kényelmesen elfér a kialakított kisebb rekeszekben. A Sistema rendszer lényege a pattintós zár, ez tökéletesen működik, könnyű kezelni. Nem csak rózsaszínben kapható, BPA és ftalát mentes.

Sistema 1.76l Bento boc To Go, Kookta, 3990 Ft

A fenti doboz okos variációja, ugyanazt tudja csak másképp, ez is tökéletes választás. A szendvicsnek külön kivehető tálcát alakítottak ki, ami alatt akár egy saláta is elférhet. Ebben az esetben az öntetet csomagolhatjuk a külön kupakkal ellátott tartóba. Ennél a doboznál csak a fedeles doboz alkalmas a folyadékok tárolására, viszont a rágcsálnivalóknak két külön kis rekesz is helyet kapott külön felhajtható fedéllel. Az egész doboz kompakt és könnyű. Minden belefér, nagyobb gyerekeknek is nyugodtan érdemes megvenni, nem maradnak éhesek. BPA és ftalát mentes.

Kivibag, Újrafelhasználható ételhordó tasak, 2990-3990 Ft

Szuper megoldás, ha doboz helyett inkább a zacskó/szalvéta megoldást kedveled. Környezetbarát, újra felhasználható, mosható és vízhatlan. Nagyon erős tépőzárral látták el, nem fogja felmondani a szolgálatot tartós használat esetén sem. Külön előny, hogy nagyon cuki mintákkal kapható, fiúk és lányok is találnak kedvükre valót, sőt még lila fügés is van (plusz pont, köszönjük!). Különböző méretben készül és nem csak uzsonnát tehetsz bele, neszeszernek is menő, de egy 1/2 l-es vizes palack is belefér. Ha kiürül, kicsire összehajtható, így nem foglal helyet a táskádban.

Cibi tépőzáras szalvéta, Cibi, 2700 Ft

Nem is értem, hogy ez eddig miért nem jutott senkinek az eszébe! Mosható, vízhatlan szalvéta, tehát sokszorosan újra felhasználható, tépőzárral zárható. Többféle menő és cuki grafikából lehet választani, sőt, egyszínű verziók is vannak, ha valaki nem tud dönteni. A szendvicsevő gyerekek számára a legegyértelműbb megoldás. Kis helyen elfér, csak abban kell bízni, hogy nem felejti el hazahozni a gyerek.

Cibibee méhviaszos élelmiszercsomagoló, Cibi, 1390-5990 Ft

A végére hagytam a személyes kedvencemet. Méhviasz bevonattal ellátott biopamut, ami kiváltja a szalvétát, a folpackot és az alufóliát is. A kezünk melegére formázhatóvá válik és bármilyen alakot képes felvenni, szorosan átölelni és frissességét megőrízni. Gyümölcsöt, szendvicset csomagolhatunk bele, de természetesen a hűtőben is bármit tárolhatunk ebbe csomagolva. Zseniális! Arról nem is beszélve, hogy könnyen tisztán tartható, elég egy nedves ruhával áttörölni, és ezt akár egy évig is lehet ismételgetni.

A végére pedig egy ötlet: ha nem szeretnétek, hogy az előre felszeletelt és kicsumázott alma megbarnuljon (így van rá esély, hogy megeszi a gyerek és nem rohad bele a táskájába), a gerezdeket illesszétek újra össze és egy befőttes gumival rögzítsétek. Ha így becsomagoljátok Cibibee-be, friss marad és nem barnul meg.

5/5 (2)

Kérjük, értékeljen

1 HOZZÁSZÓLÁS