Levendula a számban és nem a ruhásszekrényben vagy az illóolaj párologtatóban? Köszönöm szépen nem, mondtam én ezt sokáig, nem csak szűklátókörűségből, hanem köszönhetően egy bizonyos cupcake-nek is, amit kaptam egyszer valakitől és annyi levendula volt benne, hogy úgy éreztem parfümöt eszem. Ezzel akkor el is könyveltem a levendulát nem a konyhába valónak és nem is gondoltam rá többé. Pár hete egy Brüsszelben élő ismerősöm, bizonyos M. Darot, hozott ajándékba 2 tábla csokit. Nagyon kedves ember ez a M. Darot, minden látogatása alkalmával hoz finom csokikat, gyakran a Newtree csokoládék egy 1-2 újabb ízével ismertet meg. Ezúttal rózsaborsosat és levendulásat hozott, pillanatnyilag ezek maradnak a kedvencek és akkor ezzel el is árultam, hogy egyszerre megváltozott a levendulához fűződő konyhai viszonyom.

Levendula a konyhában


Felébresztette ez a nagyon finom levendulás tejcsoki a kíváncsiságom és a kísérletező kedvem, valamilyen formában szerettem volna az ízpárosítást reprodukálni. Ehhez beszereztem a konyhai használatra is alkalmas levendulát (organikus, bio, ehető levendulavirág) és a megfelelő tejcsokit (Lindt). Figyelem, figyelem! Fő a mértékletesség! Nem szabad a levendula használatával túlzásba esni, mert akkor valóban pacsuli ízű lesz, akármit is készítünk. Mindenféle szakirodalom szerint a levendula nem csak édességekhez, hanem sültekhez, fűszeres ételekhez is remek társ – általában a kakukkfüvet érdemes vele helyettesíteni. Erről bővebben, ha kipróbáltam. Első kísérletem maradt a csoki-levendula páros, azon belül is a mostanában nálunk oly népszerű francia csokitorta alakult át és öltötte fel levendulás tejcsoki tortácskák ruháját.

Levendulás tejcsoki tortácskák


Recept (6-8 tortácskához, formától függően)

18 dkg tejcsokoládé (nem árt valami iagzán finom csokit választani, én Lindtet használtam)
17,5 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor (ha van, finomítatlan)
1,5 tk levendula (bio, főzéshez való)
20 dkg őrölt mandula
4 tojás

A csokit vízfürdő felett felolvasztom, félreteszem, hogy egy kicsit lehűljön. A cukrot a levendulavirággal együtt aprítógépbe teszem és párszor megnyomom a gombot, hogy a levendula szétmorzsolódjon. Egy kicsit a cukor is apróbb szemcséjű lesz, nem kell megvárni, míg porcukorrá alakul, tényleg elég néhány kör a turmixban.
A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a darált mandulát, a 4 tojássárgáját és az olvasztott csokoládét, elkeverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan a masszához keverem.
8 soufflé formát kivajazok és finomra darált mandulával meghintek, a masszát elosztom a formák között és 35 perc alatt 150 fokos sütőben készre sütöm a sütiket. Inkább kanalazós édeség lesz belőle, belül kicsit krémes marad, ami nagyon jól illik a tejcsoki és a levendula selymességéhez. Ha nagyon muszáj (de miért lenne muszáj?) ki is lehet borítani a sütiket a formából, miután lehűltek.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkTéli leves
Következő cikkMindjárt itt a karácsony
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

6 HOZZÁSZÓLÁS