Light
Havas DóraMost már minden nagyon könnyen megy. Ugyanis újra vánszorog a netkapcsolatunk és a számítógép is megmenekült a végső kipurcanástól (pedig a Mac nem romlik el ugye..) csak a winchestert kell kicserélni. A karácsonyi készülődéssel is egészen jól állunk már, az ajándékok kb. 80% mindenféle titkos helyen bujkál, nem lehet már szabadon garázdálkodni a lakásban, még a saját szekrényemet is óvatosan nyitom csak ki. A menü is összeállt, mint mindig idén is csak kisegítő szerepem van ebben és ezt most sem bánom. Más lesz idén a karácsony, pedig a kis manó még csak a fényeket fogja érzékelni belőle… Én azt veszem észre, hogy még mindig csak fejben készülnek a sütemények, de most először ez nem is zavar annyira. Akárhogy is lesz, a szokásos kedvencek mindenképpen elkészülnek és talán valami új is. Ennek sikeréről majd ígérem beszámolok. Addig is, hogy ne maradjon a Lila Füge karácsonyi menüjavaslat nélkül, íme a teljes karácsonyi menüsor, amit az előző bejegyzésben emlegettem. Ez tavaly a Diéta és Fitnesz számára készült, ezért valószínűleg nagyobb örömöt szerzek vele az alakjukra éppen ügyelőknek. Mivel szerintem ilyenkor a fogyókúra nem igazán jellemző, megnyugtatok mindenkit, hogy a desszertet lehet sütivel helyettesíteni (vagy mellé süteményt is kínálni, mert a zselé is nagyon finom), a főétel mellé egy kis krumplit sütni és máris nem diétás az ünnepi vacsora.
Édeskömény saláta grapefruittal és avokádóval
Füstölt lazac, kecskesajt falatok
Kuszkusszal töltött pulykamell rolád
Narancsos párolt sárgarépa és póréhagyma
Pezsgős gyümölcszselé
2 érett avokádó
3 rózsaszín grapefruit
5 dkg pirított fenyőmag
Vegyes salátalevelek
Az öntethez:
½ dl frissen facsart citromlé
½ dl frissen facsart narancslé
2 ek méz
3 ek extra szűz olíva olaj
1 tk só
½ tk frissen őrölt bors
Az öntethez a hozzávalókat összekeverem. Az édeskömény fás részeit eltávolítom, a zöld ánizskaprot félreteszem és majd a lazacos falatkákhoz felhasználom. A gumókat megmosom, zöldséggyalún hajszálvékonyra szeletelem. Az avokádót kettévágom, magját eltávolítom, a gyümölcsöt meghámozom (kikanalazom) és vékony szeletekre vágom. A grapefruitot kettévágom és a húsát kikanalazom, vigyázva, hogy a hártyák ne kerüljenek a salátába. A hozzávalókat a salátalevelekkel összekeverem, tálalás előtt közvetlenül meglocsolom az öntettel és megszórom pirított fenyőmaggal.
Hozzávalók:
12 szelet füstölt lazac
25 dkg kecskesajt, vagy egyéb (light) nem túl lágy krémsajt
3 szelet teljes kiőrlésű, magos kenyér
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Ánizskapor 3 édesköményről
1 csipet só
Frissen őrölt bors ízlés szerint
A krémsajthoz a lágy kecskesajtot villával összetöröm és hozzákeverem a fűszereket, az apróra vágott ánizskaprot és a citrusok reszelt héját. A kenyérből és a lazacból választott kiszúróformával (pl. kis méretű pogácsaszaggató) egyforma formákat vágok: 18 db kenyérfalatot, 54 db lazacfalatot. Fontos, hogy a falatok ne legyenek túl nagyok, négyzet forma esetén max. 3×3 cm. A kenyérfalatkára kenek egy adag sajtkrémet, erre teszek egy szeletke lazacot, majd ezt kétszer megismétlem, legfelülre lazac kerül. Tálalás előtt néhány órával elkészíthető, hidegen finom.
12 kisebb sárgarépa
12 szál póréhagyma
5 dkg light margarin
4 ek juharszirup
6 narancs reszelt héja
3 ek pirított szezámmag
1 csipet só
A répákat meghámozom és egyforma méretűre vágom. A póréhagymáról eltávolítom a külső héját és egyforma, kb. 5 cm-es darabokra szelem. Bambusz párolóban (vagy lábosban) a két zöldséget külön-külön puhára párolom.
Egy serpenyőben a margarint felolvasztom, beleszórom a finomra reszelt narancshéjat, hozzákeverem a juharszirupot és a sót. Kicsit gyöngyöztetem, majd hozzákeverem a zöldségeket (külön a két félét), átforgatom, hogy mindenhol érje a máz, tányérra szedem, megszórom pirított szezámmaggal és a hús mellé kínálom.