Lila Füge

“A lila füge a legfagytűrőbb fügefajta. Erőteljes növekedése és fagyállósága miatt igen könnyű fának nevelni. Akár 5-6 m magasra is megnő, még felnőtt is felmászhat rá. Az első termései, melyek kerekdedek “laposak” – azaz szélesebbek, mint amilyen magasak – már július első hetében beérnek, lila színűek, középméretűek. Egyik legértékesebb fajta, mely jól bírja a hazai telet takarás nélkül is.”

Fotó: www.gettyimages.com


De miért ez a blogom címe?

Lila, mert a kedvenc színem. Füge, mert a füge is a lelke mélyén lila. Emellett gyönyörű szép és nagyon finom. Ez a kettő pedig együtt alkotja azt kívánt hatást, amiért érdemes egyáltalán elgondolkozni azon, hogy mi is készüljön a fügéből, amit meglátok a piacon.

Talán pont azért is kezdem el ezt a blogot most, mert nyár vége van és ilyenkor töltöm a legtöbb időt a konyhában. Kezdünk behúzódni esténként, nincs minden napra valami halaszthatatlan, kihagyhatatlan program, és a boltokban, piacokon is ilyenkor kerülnek a polcokra a számomra legizgalmasabb dolgok.

Elsősorban természetesen a lilák: otelló szőlő, padlizsán, füge, szilva. Azonnal eszembe jut nagymamám vaníliás rumos szilvalekvárja, aminek még soha nem mertem egymagam nekikezdeni. De talán majd most, hogy már írhatok róla.

Írhatok róla! Új távlatok nyílnak az életemben azzal, hogy rájöttem, ez lesz a megfelelő formája annak, hogy megosszam a világgal, vagy legalábbis azokkal, akiket érdekel, hogy mi készül a konyhámban, melyik zöldség, ételfajta vagy szakácskönyv foglalkoztat éppen. Nem kell az udvariasan mosolygó kollégáimnak mesélnem lelkesen előző esti sikereimet és csalódottan konstatálni, hogy számukra nem annyira izgalmas hír, hogy ismét az utolsó falatig elfogyott a kedvenc csoki soufflém, vagy éppen megtaláltam végre itthon is a tökéletes barnacukrot (nem volt könnyű!) .

Eszembe se jutott eddig, hogy blogot írjak, nem is annyira értettem, hogy egyesek miért teszik. Pedig, ha van téma, ráadásul olyan, amiről eddig nem volt egyszerű beszélni, vagy nem annyit amennyit szerettem volna, akkor nagyon is jó ötlet. Ezért köszönet Chili&Vanilia-nak, akit csak mostanában fedeztem fel magamnak, de azonnal cselekvésre késztetett.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -