“A lila füge a legfagytűrőbb fügefajta. Erőteljes növekedése és fagyállósága miatt igen könnyű fának nevelni. Akár 5-6 m magasra is megnő, még felnőtt is felmászhat rá. Az első termései, melyek kerekdedek “laposak” – azaz szélesebbek, mint amilyen magasak – már július első hetében beérnek, lila színűek, középméretűek. Egyik legértékesebb fajta, mely jól bírja a hazai telet takarás nélkül is.”

Fotó: www.gettyimages.com


De miért ez a blogom címe?

Lila, mert a kedvenc színem. Füge, mert a füge is a lelke mélyén lila. Emellett gyönyörű szép és nagyon finom. Ez a kettő pedig együtt alkotja azt kívánt hatást, amiért érdemes egyáltalán elgondolkozni azon, hogy mi is készüljön a fügéből, amit meglátok a piacon.

Talán pont azért is kezdem el ezt a blogot most, mert nyár vége van és ilyenkor töltöm a legtöbb időt a konyhában. Kezdünk behúzódni esténként, nincs minden napra valami halaszthatatlan, kihagyhatatlan program, és a boltokban, piacokon is ilyenkor kerülnek a polcokra a számomra legizgalmasabb dolgok.

Elsősorban természetesen a lilák: otelló szőlő, padlizsán, füge, szilva. Azonnal eszembe jut nagymamám vaníliás rumos szilvalekvárja, aminek még soha nem mertem egymagam nekikezdeni. De talán majd most, hogy már írhatok róla.

Írhatok róla! Új távlatok nyílnak az életemben azzal, hogy rájöttem, ez lesz a megfelelő formája annak, hogy megosszam a világgal, vagy legalábbis azokkal, akiket érdekel, hogy mi készül a konyhámban, melyik zöldség, ételfajta vagy szakácskönyv foglalkoztat éppen. Nem kell az udvariasan mosolygó kollégáimnak mesélnem lelkesen előző esti sikereimet és csalódottan konstatálni, hogy számukra nem annyira izgalmas hír, hogy ismét az utolsó falatig elfogyott a kedvenc csoki soufflém, vagy éppen megtaláltam végre itthon is a tökéletes barnacukrot (nem volt könnyű!) .

Eszembe se jutott eddig, hogy blogot írjak, nem is annyira értettem, hogy egyesek miért teszik. Pedig, ha van téma, ráadásul olyan, amiről eddig nem volt egyszerű beszélni, vagy nem annyit amennyit szerettem volna, akkor nagyon is jó ötlet. Ezért köszönet Chili&Vanilia-nak, akit csak mostanában fedeztem fel magamnak, de azonnal cselekvésre késztetett.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Következő cikkThai snack vacsora
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

9 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sziasztok és köszönöm mindannyiótoknak a bíztató szavakat! A lelkesedésem csak egyre nő – mi lesz így a vonalaimmal, ha a blognak hála még többet fogok főzni? Mert egyelôre ez így alakul…
    Luckyh, ígérem a hétvégére meglesz a gyömbéres süti.

  2. nos, en azon szerencsesek koze tartozom, akiknek volt mar szerencsejuk (nem is egyszer!!) kiprobalni lila füge csodalatos etelremekeit. a kozze tett receptek nagy kincsnek szamitanak, azonban ne felejtsuk el: ez meg keves! kell meg az a nem kis hozzaertes es! szenvedely is, amivel lila füge mindezt elkesziti!! de azert sok sikert mindenkinek a probalkozashoz! es meg tobb sikert Neked, kedves bloggolo füge! netuddki

  3. Irni jo, biztos fozni is, bar sajnos nem az en mufajom. De a szenvedelyt megertem es mashogy nem is erdemes. Valamiert ugy hozta a sorsom, hogy nem is volt ra szuksegem; mindig gasztromanok vettek korul. LUCKY ME. Igy nem zacskos leveseken, pizzan es melyhutott belszinrolokon elek. Hanem csokis soufflen, gyomberes sutin. Dolce Vita.