Mostan színes pitéről álmodom II. – Lila pite

Íme a tökéletesen omlós pite recept, de hogy felborzoljuk a kedélyeket, nem akármilyen pitét készítettünk el nektek: most lila a divatszín, ezért lila a pitetészta is.

Hozzávalók – 21 cm átmérőjű tarte formához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj felkockázva
kb. 6 evőkanál áfonyalé
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg áfonya
2 nagyobb alma meghámozva, felszeletelve
15 dkg barna cukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 citrom leve
1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés:

A tésztához morzsoljuk el a vajat és a sóval kevert lisztet, majd apránként adjuk hozzá az áfonyalevet, de csak annyit, amennyitől összeáll. Gyúrjuk golyóvá, osszuk szét nagyjából 1/3 – 2/3 arányban, majd lapítsuk ki, és sütőpapírba csomagolva tegyük a hűtőbe fél órát pihenni. Közben keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra. A nagyobb tésztát lisztezett felületen, vagy két sütőpapír között nyújtsuk ki 4-5mm vastagra, kicsit nagyobb átmérőjűre, mint a sütőforma, majd simítsuk bele. A másik tésztát is nyújtsuk ugyanilyen vastagra, csíkokra is vághatjuk, vagy formákat is kiszúrhatunk belőle, ha díszíteni akarjuk a pite tetejét. Halmozzuk a tésztába a tölteléket, de az időközben eresztett lé nélkül, majd fedjük be a másik tésztával, a széleit nyomkodjuk össze, és vágjuk le a túllógó részeket, a közepébe vágjunk lyukat, ahol a gőz kiszabadluhat. Süssük 45 percig, vagy amíg a teteje egész halványan megpirul. Hagyjuk hűlni, langyosan, vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb.

lila pite

Még több pite recept!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -