Amikor a sütőben elkezdtek felemelkedni a pisztáciás macaronjaim azt gondoltam magamban: én egy zseni vagyok (na persze hogy!), vagy ezt az egész macerás-macaron hisztit igazán túllihegi a világ. Most már be kell látnom, hogy a kezdet ígéretesebb volt, az első házi sütésű macaronok 75%-osak. Szerintem ahhoz képest, hogy mekkora a hype, ez egyáltalán nem rossz. Ha pedig azt nézem, hogy miket árulnak itthon a menő macaron név mögé bújtatva, tényleg zseni vagyok.

Pisztáciás macaron

Megsütöttem, megtöltöttem őket és el kellett mennem itthonról. Mire este hazajöttem az utolsó darabért meg kellett küzdenem. Ráadásul meccsnéző fiúbanda falta fel őket, ami külön jól esett, mert azt gondoltam volna, hogy a chips vagy a pattogatott kukorica nagyobb sikernek örvend majd. Ha-ha!

Azon azért elgondolkoztam, hogy mi minden (nem igazán természetes) kellhet az igazi macaronok reprodukálásához. A tésztába 10 csepp természetes alapú zöld színezéket tettem – semmi sem látszott belőle. A töltelékkel már merészebb voltam, na de akkor is! – az igazi macaronok nagyon színesek…

A technikával tele van a net, aki nekivág úgyis utánaolvas. Én csak azt tanácsolom – mint mostanában mindenben, hogy a sok olvasás után egyszerűen bátornak kell lenni. Pontról pontra követtem az utasításokat (fontosabb momentumok: fehérje pihentetése, macaronage – vagyis a megfelelő állag kikeverése, szárítás, tepsicsapkodás, megfelelő hőfok kikísérletezése), bátran odacsapkodtam az asztalhoz a tepsit – isteni érzés (és jó nagyot szól), kihagyhatatlan! Elsőre sikerült a megfelelő állagú tésztát kikeverni, mostantól jöhet a finomhangolás – hogyan nem türemkednek ki oldalra a talpak, mi az a hőfok, amin megsül, de kicsi színt se kap, és persze, hogy mitől lesznek szép színesek. Majd beszámolok.

A pisztáciás macaron málnalekvárral is finom, de szerintem pisztáciakrémmel az igazi. Pisztáciarajongó vagyok, ne hallgassatok rám.

Recept (kb. 22 töltött macaronhoz)

100 g tojásfehérje (egy éjszakán át pihentetve a hűtőben)
30 g cukor
200 g porcukor
55 g mandulaliszt
55 g natúr pisztácia

opcionális: zöld ételszínezék, lehetőleg természetes anyagokból

40 g pisztácia
200 g porcukor
120 g puha vaj
opcionális: zöld ételszinezék, lehetőleg természetes anyagokból

A macaronhoz a pisztáciát és a porcukrot késes aprítógépben a lehető legfinomabbra darálom. Hozzáadom a mandulalisztet (Culinarisban vettem aranyáron, legközelebb szeletelt mandulából darálom), ezzel is egészen homogénre darálom – akár 7-8 percig dolgoztatva a gépet, kis megszakításokkal.
Közben a tojásfehérjét felverem, amikor habos, hozzáadom fokozatosan a cukrot és borotvahab keménységűre verem. Az ételfestéket a kellő állag elérése előtt kicsivel kell hozzáadni. A felvert fehérjéhez öntöm az őrölt mandulás keveréket – nem kell félni, mehet bele egyszerre az egész – és 5-6 gyors mozdulattal homogénre keverem. Kicsit összeesik, de valamennyi levegőnek távoznia kell. Ez után óvatosan, alulról felfelé mozgatva a spatulát addig keverem, amíg lávaszerűen folyik, omlik. Tányérra kanalazok belőle és ha magától szétterül, de nem folyik, akkor jó. Érdemes több próbát tenni, mert ha túlkeverjük folyós lesz és abból nem lesz macaron.
Nyomózsákba töltöm és nagylyukú csőrön keresztül korongokat nyomok egy sütőpapírral bélelt tepsire. 1 órán át pihentetem, hogy a teteje ne ragadjon – túlszárítani sem szabad – és 140 fokra előmelegített tepsibe teszem. Nagyon kell figyelni, hogy ne kapja meg a sütő, nekem ezen még dolgoznom kell. 8-10 perc alatt sül meg.
A sütőből kivéve hagyom langyosra hűlni, óvatosan leszedem a sütőlapról és rácsra teszem, ahol hagyom teljesen kihűlni.
Elkészítem a krémet: a pisztáciát és a porcukrot homogénre őrlöm, ugyanúgy, mint a macaronoknál. Kikeverem a vajjal és keverek hozzá egy kevés színezéket. Én tettem bele pisztáciaesszenciát is, hogy az íze még jobban érvényesüljön. Enélkül is működik.
A töltelékkel összeragasztok két egyforma méretű macaront és azt addig folytatom, amíg van mit összeragasztani. Frissen az igazi. Csak annyit szabad megtölteni, ami azonnal elfogy, a többi macaron légmentesen záró dobozban elvan néhány napig, de jól bírja a fagyasztást is.

Kellemes húsvéti ünnepeket és bátor macaronsütögetést kívánok mindenkinek!

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nekem úgy tűnik Gesine Bullock-Prado ért a macarongyártáshoz. Vedd meg az új könyvét, olvasd a blogját, talán te is megtanulod, mert a képek alapján még van hova fejlődnöd. Úgy látom még a macaron sem tudta helyre tenni az egódat…

  2. néztem egy riportot a macaronmennyországban 🙂 ott a cukrász kb. annyira lihegte túl a dolgot, mint mikor én piskótát sütök.
    2 keverés ide, 3 keverés oda, színezék bele, még 2 keverés, aztán habzsákkal olyan tempóban nyomta ki a köröket, hogy szemmel sem bírtam követni.