Mákos, aszalt paradicsomos pálmalevél
Havas DóraA pálmalevél a formájáról kapta a nevét, és már több mint száz éve sütik szerte a világon. Magyarországon leginkább sima vaníliás vagy fahéjas cukorral meghintve készült a többgenerációs cukrászdákban. Én ezúttal mákkal, aszalt paradicsommal és sonkával töltve készítettem el a sós verzióját.
Hozzávalók 12 db-hoz:
1 bolti levelestészta-lap
4 ek. mák (nem darálva)
22 dkg natúr krémsajt
8–10 szelet sonka
12 db aszalt paradicsom
Elkészítés:
A leveles tészta mindkét oldalát megszórjuk mákkal, és kicsit bele is nyomkodjuk. A krémsajtot egyenletesen elkenjük a tészta egyik oldalán. Fontos, hogy ne legyen túl lágy a sajt, különben kifolyik.
A sonkaszeleteket a krémsajtra fektetjük. Az aszalt paradicsomokat csíkokra vágjuk, és a sonkára szórjuk. A tésztát a hosszabbik oldalával magunk elé tesszük, és a két rövid oldalán kezdjük el feltekerni a képzeletbeli középvonalig. Két, egymással szemben lévő kisebb tekercsből álló hengert kapunk így. A hengert szorosan fóliába csomagoljuk,és legalább 1 óráraa hűtőbe tesszük, de akár egy egész éjszakára is, hogy könnyen szeletelhető legyen.
A hűtőből kivéve fél cm-es korongokat vágunk a feltekert tésztából, és ezeket egymástól 5 cm-re egy sütőpapírral leterített tepsire tesszük. Egy lapos aljú poharat beolajozunk, és kicsit kilapítjuk a tekercseket. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, hogy szép aranybarna legyen a leveles tészta.
Tipp:
Nyugodtan le is fagyaszthatod a hengert. Felhasználás előtt nem kell kiolvasztani. 10 percig hagyd kicsit kiengedni, vágj le annyi szeletet, amennyit sütni szeretnél, és fagyosan süsd meg ugyanúgy, mint a frisset.