Sok mandulatejet iszom mostanában. Mondjuk úgy, hogy rákattantam. Egyrészt azért, mert nem vagyok egy nagy tejfogyasztó, magában nem iszom meg, másrészt azért, mert a magból készült tejet izgalmasnak találtam és beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Egészséges, frissítő és sokoldalúan felhasználható. Eddig a kedvencek mandulatejjel/tejből: zabkása, panna cotta és a tejcsokis szuflé, amit mindjárt el is mesélek.

Mandulatej

mandulatej_1.jpg

Nem csak mandulából lehet elkészíteni, mindenféle maggal működik, keverékekkel is. 100% törökogyoróból és paradió+szezámmag keverékből is próbáltam, mindet szerettem. Elkészítése pofon egyszerű, csak annyit kell előre gondolkodni, hogy előző éjszaka vagy korán reggel beáztassuk a magokat és 8 órán át íg is hagyjuk. Az áztatásra azért van szükség, mert így sokkal kevésbé terheli meg az emésztésünket (erről részletesebben itt olvashattok, az egyik kedvenc blogomon: My new roots). Természetesen a tejet már csak azért sem váltja ki teljes egészében, mert jelentősen drágább és nem is mindenki szereti, de alkalmanként előkerülő alternatívának szerintem nagyszerű. Édesíteni, ízesíteni ugyanúgy lehet, mint a tejes italokat, mehet bele méz vagy cukor és lehet melegíteni is, ha valaki úgy jobban szereti. Selymes luxus.

Recept

20 dkg mandula
1 l + 1/2 l víz

A mandulát 8 órán át áztatom annyi hideg bízben, ami bőven ellepi. Leszűröm, leöblítem és turmixgépbe teszem a kiáztatott magokat. Felöntöm 1 l tiszta, hideg vízzel és hosszan turmixolom. Konyharuhával/pelenkával bélelt szűrőn átszűröm és alaposan kinyomkodom. Az így kapott fehér folyadékot, a mandulatejet, üvegbe töltöm és felhasználásig, de maximum 2-3 napig a hűtőben tárolom.

Elkészítése után a mandulatej ugyanúgy használható, mint a tehéntej, tapasztalataim szerint ugyanabban a mennyiségben, mint azt a tejes recept előírja.

Tejcsokoládé szuflé mandulatejjel

tejcsoki szuflé.jpg

Recept

10 g vaj
7 dkg cukor + a szóráshoz
10 dkg jó minőségű legalább 65%-os étcsokoládé + 5 dkg tejcsokoládé
4 tojássárgája
5 tojásfehérje
2 dkg sima liszt
3 ek mandulatej
csipet só

Egy 18 cm átmérőjű sütőformát kivajazok és kristálycukorral megszórom. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A csokoládékat gőzfürdő felett felolvasztom, majd félreteszem, hogy a massza hűljön le. A tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval fehérre verem, hozzákeverem a csokimasszát és a mandulatejet, majd a liszttel együtt simára keverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, a kettőt 2-3 lépcsôben lazán összeforgatom. A formába töltöm és 20-22 perc alatt az előmelegített sütőben készre sütöm.

tejcsoki szuflé 2.jpg

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

9 HOZZÁSZÓLÁS

  1. De jó!:) Mandulatejet már a 16. században is készítettek – a Szakács Tudomány című szakácskönyv legalábbis leírja a receptjét: ‘Egy icce [8,5 dl] mondolatejhez végy jó édes mondolát, újat, egy fontnak [56 dkg] az negyed részét, avagy ha akarod, hogy jó édes legyen az tej, egy nyolcad héján fél fontot. Tedd hé [meleg] vízben s megámozván, azután tedd hideg kút vízben, hadd álljon abban egy kevéssé, szépen megmosván, törd meg kőből való mozsárban fa mozsártörővel, igen szép aprón. Némely helyen vagyon afféle törő kő, kiben az mondolát törik, ha szerit teheted, jó, ha pedig nem, úgy élj vele, az mint jobb, csakhogy vasas törővel ne törjed, mert az mondola megkeseredik attól, s megfeketül. Az töréskor megöntözd gyakorta rózsa vagy egyéb vízzel, az mellyel ki akarod facsarni, avagy nyomni az mondolát, hogy olajos ne legyen, mert ha igen nedves az mondola, nem törhetni jól meg apróra. Igen tisztának pedig és gyengének kell lenni az mondolának, mert nem ilyetén, nemcsak ereje, hanem haszontalan leszen.’

    Ez volt az alap, amibe grízt, szőlőt, fahéjat, birsalmát főztek vagy árpakását belőle. Szerintem nagyon jól hangzik:))

    Használták gyógyításra is, de nem tudom, mennyire van alapja, mert elég sok betegség esetén felsorolják, hogy jó.