Mandulatej

Sok mandulatejet iszom mostanában. Mondjuk úgy, hogy rákattantam. Egyrészt azért, mert nem vagyok egy nagy tejfogyasztó, magában nem iszom meg, másrészt azért, mert a magból készült tejet izgalmasnak találtam és beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Egészséges, frissítő és sokoldalúan felhasználható. Eddig a kedvencek mandulatejjel/tejből: zabkása, panna cotta és a tejcsokis szuflé, amit mindjárt el is mesélek.

Mandulatej

mandulatej_1.jpg

Nem csak mandulából lehet elkészíteni, mindenféle maggal működik, keverékekkel is. 100% törökogyoróból és paradió+szezámmag keverékből is próbáltam, mindet szerettem. Elkészítése pofon egyszerű, csak annyit kell előre gondolkodni, hogy előző éjszaka vagy korán reggel beáztassuk a magokat és 8 órán át íg is hagyjuk. Az áztatásra azért van szükség, mert így sokkal kevésbé terheli meg az emésztésünket (erről részletesebben itt olvashattok, az egyik kedvenc blogomon: My new roots). Természetesen a tejet már csak azért sem váltja ki teljes egészében, mert jelentősen drágább és nem is mindenki szereti, de alkalmanként előkerülő alternatívának szerintem nagyszerű. Édesíteni, ízesíteni ugyanúgy lehet, mint a tejes italokat, mehet bele méz vagy cukor és lehet melegíteni is, ha valaki úgy jobban szereti. Selymes luxus.

Recept

20 dkg mandula
1 l + 1/2 l víz

A mandulát 8 órán át áztatom annyi hideg bízben, ami bőven ellepi. Leszűröm, leöblítem és turmixgépbe teszem a kiáztatott magokat. Felöntöm 1 l tiszta, hideg vízzel és hosszan turmixolom. Konyharuhával/pelenkával bélelt szűrőn átszűröm és alaposan kinyomkodom. Az így kapott fehér folyadékot, a mandulatejet, üvegbe töltöm és felhasználásig, de maximum 2-3 napig a hűtőben tárolom.

Elkészítése után a mandulatej ugyanúgy használható, mint a tehéntej, tapasztalataim szerint ugyanabban a mennyiségben, mint azt a tejes recept előírja.

Tejcsokoládé szuflé mandulatejjel

tejcsoki szuflé.jpg

Recept

10 g vaj
7 dkg cukor + a szóráshoz
10 dkg jó minőségű legalább 65%-os étcsokoládé + 5 dkg tejcsokoládé
4 tojássárgája
5 tojásfehérje
2 dkg sima liszt
3 ek mandulatej
csipet só

Egy 18 cm átmérőjű sütőformát kivajazok és kristálycukorral megszórom. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A csokoládékat gőzfürdő felett felolvasztom, majd félreteszem, hogy a massza hűljön le. A tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval fehérre verem, hozzákeverem a csokimasszát és a mandulatejet, majd a liszttel együtt simára keverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, a kettőt 2-3 lépcsôben lazán összeforgatom. A formába töltöm és 20-22 perc alatt az előmelegített sütőben készre sütöm.

tejcsoki szuflé 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -