A VKF!-re készült májas lepényt túl vékonyra nyújtottam és megmaradt egy adag tésztám, a teljes mennyiség kb. negyede. Ahhoz túl sok, hogy csak bedobjam a sütőbe és kekszet süssek belőle. Arról nem is beszélve, hogy G elfoglalta magát este, én pedig nem csináltam magamnak programot, így tökéletes alkalom kerekedett egy kis csendes tevékenykedésre a konyhában. Ritka az ilyen, vagy futunk valahova, vagy hulla fáradtak vagyunk és az éppen aktuális sorozatunkba burkolózva menekülünk a világ elől (kizárólag DVD-n, egymás után több részt pörgetve, ájulásig). Szeretem az ilyen estéket, jól esik néha magamban szöszmötölni. És eljött az a pillanat is, amikor virág került az ételfotóra. Ilyen hangulatom volt. Szerintem szép.

Diós, vörös áfonyás kosárkák


A procedúra a szokásos: adott a felhasználásra váró tészta, meg kellett hozzá találni – lehetőleg a lakás elhagyása nélkül – a társait. Ez kezdődött az aktuális hangulat felmérésével: édes legyen-e, vagy sós, esetleg nagyon édes vagy nagyon karakteres? Nem meglepő, hogy az édesre esett a választás, de javít a helyzeten, hogy találtam a mélyhűtőben egy doboz vörös áfonyát, amitől egy kissé pikáns lett a végeredmény. Volt még dió és készült karamell is (csak, hogy megfelelően édes legyen, a biztos, ami biztos)…


Recept (6 kosárkához)
Pontos mértékegységeket nem tudok megadni, mert elfelejtettem lemérni, de az összedobálós módszer működött, csak javasolni tudom

1/4 adag pitetészta (készülhet többször átgyúrt leveles tésztából is)

1 bögre vörös áfonya (friss vagy fagyasztott)
1 bögre dió
1/2 bögre cukor
3 ek golden syrup
2 ek vaj
2 tojás
1 tk vanília kivonat
1 csipet só

A tésztát, miután legalább egy órát pihent a hűtőben, kinyújtom (ha leveles tészta, többször átgyúrom és kinyújtom, hogy ne emelkedjen majd meg), és egy nagy pohárral akkora korongokat szúrok ki belőle, hogy hagyományos muffinformákat ki tudjak vele kényelmesen bélelni. A korongokat a formákba rendezem (ha tefon, nem is kell kivajazni), majd ezekre muffinsütőpapírt teszek, amiket nehezékként lencsével töltök meg. 200 fokos sütőben 10 percig elősütöm, ezt követően kiveszem a sütőből, a papírt a lencsével együtt eltávolítom (a lencsét elteszem legközelebbre).
A diót serpenyőben addig pirítom, amíg illatozni kezd, ha kész félreteszem. A cukor 2/3-át kis lábosban közepes lángon karamellizálom, amíg borostyán színű lesz. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a golden syrupot (fortyogni és gőzölögni fog, nem kell megijedni), majd visszateszem a tűzre, hogy összeolvadjon. Vigyázni kell, nehogy odakapjon. Ismét lehúzom a tűzről és belekeverem a vajat. Félreteszem, amíg egy kicsit lehűl.
Egy tálban összekeverem a tojást a maradék cukorral, sóval, vaníliával. Ha a karamell már nem forró folyamatos kevergetés mellett lassan a tojásos keverékbe csorgatom. Belekeverem az áfonyát és a pirított diót.
A kész tölteléket az elősütött kosárkákba töltöm, lehet majdnem színültig, nem fog nagyon magasra emelkedni, csak kb. 1/2 cm-t érdemes hagyni. 160 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Tálalás előtt hagyom 20 percet pihenni.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkBelsőséges VKF! – a kilencedik
Következő cikkBloggers for Burma
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

1 HOZZÁSZÓLÁS