Bevallom, a múlt hét elején dörzsöltem a kezeimet, hogy visszajön egy kicsit a tél és én még gyorsan kiposztolhatok egy télről bentragadt, de igazán megjelenésre érdemes receptet. Arra nem számítottam, hogy ebből a kis telecskéből ekkora felfordulás lesz! Annyira magukkal ragadtak az események (pedig mi csak Budaörsre mentünk csütörtökön), hogy nem csak a poszt, de szinte minden más is ugrott a hétvégén.Ezt azért most bepótolom.

Zöldséges, kakaós, hosszan sült marhanyak

marhanyak 2.jpg

Idén télen rengeteg mindent készítettem a nagy piros öntöttvas edényemben. Azt hiszem talán azért vettem elő először, mert mostanában kevesebb lett az időm hétvégén főzőcskézni, nagyban zajlott még a két gyerek összehangolása. Nem is gondolnátok, de erre remek eszköz egy öntöttvas edény. Reggel felkelek, belepakolom az ebédre szánt hozzávalókat és beteszem a sütőbe hosszú órákra. Mire lezajlik egy-két veszekedés, etetés, altatás, ébredés, játszás, bevásárlás, rendrakás, vagyis a szokásos hétvégi menet, egyszercsak elkészül az ebéd. Csak a köretet kell mellé összedobni, de pl. ebben az esetben az pont 15 perc, amiből nekem csak 1,5 perc tennivalóm volt (kuszkusz leforrázása). Mivel ez elsőre annyira jól sikerült, sokszor bevetettem. Ás monden alkalommal olyan nagy volt a siker, hogy fotó csak egyszer készült. Íme tehát a recept is.

Recept

1,5 kg marhanyak (egyben)
4 ek olíva olaj
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
1 kisebb zeller
1 ek cukrozatlan kakaó
1/2 l száraz vörös bor
1 paradicsom konzerv

frissen őrölt fekete bors

Egy nagy öntöttvas edénybe 2 ek olajat öntök és közepesen erős lángon felhevítem. A húst megmosom, szárazra törlöm. Sózom, borsozom, majd az edénybe teszem és minden oldalán alaposan megpirítom, hogy egyenletes kérget kapjon. A húsz kiveszem és félreteszem.

A maradék olajat az egyformára aprított zöldségekkel az edénybe teszem és alacsony lángon 10 percig dinsztelem. Hozzákeverem a kakaót, összekeverem, majd felöntöm a borral. Alacsonyra veszem a lángot és a bort felére beforralom.

Visszateszem a húst az edénybe, hozzáöntöm a paradicsomot, sózom, borsozom. Lefedem és a tűzhelyen felforralom. Közben a sütőt előmelegítem 160 fokra. A lefedett edényt az előmelegített sütőbe teszem 3-4 órára, amíg a hús szétesősre puhul. Kuszkuszt készítettem mellé.

marhanyak.jpg

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

6 HOZZÁSZÓLÁS