Marokkói szendvics

Mielőtt betettem volna a lábam Marokkóba már régen szerelmes voltam az általam ismert ételeikbe. Volt tagine-om, gyakran készítettem mindenféle kuszkuszt és alig vártam, hogy közelebbről is megismerjem az országot és a konyhaművészetüket. 3 nappal az indulás előtt, Karácsony reggelén derült ki, hogy R2r van, jön, lesz, de mivel sikerült találnom egy orvost a karácsonyi káoszban, aki megnyugtatott, hogy  elutazhatok, részletesen kidolgozott tervekkel, gasztroútvonallal és leszervezett főzőtanfolyammal a tarsolyomban vágtunk neki az utazásnak. Talán erre az útra készültem fel a legjobban – pontosan tudtam, hogy mit szeretnék megismerni, az elvárásaim nagyon magasak voltak és csak homályos reményeim voltak azzal kapcsolatban hogy a valódi élmény mennyivel felülmúlja majd ezeket.

Marokkói szendvics

Azt terveztem, hogy az első néhány napot aklimatizálódással töltjük és utána belevetjük magunkat a kulináris élvezetekbe. Ez majdnem így lett: az első néhány nap alatt pont kinéztük a helyeket, ahova szerettünk volna visszamenni, és aztán… jöttek a rosszullétek. A 10 napos túra vége felé már csak napi 1 arab kenyér + pár darab ömlesztett sajt volt, amit a tisztesség kedvéért kínkeservesen magamba tömtem apró falatokban. Ezt nem részletezem tovább, a lényeg annyi, hogy ez már több mint 2,5 éve volt és csak néhány hónapja került elő a tagine a konyhaszekrény tetejéről. Már nem kapcsolok el, ha a TV-be Marakesh-ről szóló műsort adnak és újra csodálatosnak tartom a marokkói konyhát – bár nem sokkal tudok róla többet, mint az utazásunk előtt.

A múlt hét végi Washington-Green Bay NFL meccsre szendvicseket készítettem a fiúknak és úgy alakult, hogy ezt a marokkóit hozta az ihlet. Egészen biztos vagyok benne, hogy ilyen szendvics nincs Marokkóban, de a hozzávalók és a fűszerezés azért megállja a helyét.

Recept (6-8 szendvicshez)

6-8 kápia vagy 4 piros kaliforniai paprika sütve
2 egész fej fokhagyma sütve
1 csicseriborsó konzerv lecsepegtetve
2 nagy fej hagyma karamellizálva
1/2 kg csirkemell filé
1 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt koriander
1/4 tk őrölt kurkuma
1/2 tk só
frissen őrölt feketebors
1/2 citrom frissen facsart leve és reszelt héja
2 ek tahina paszta
1 dl + 2 ek görög joghurt
harissa
olívaolaj
1-2 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
6-8 szendvics wrap

A paprikákat megmosom, megtörlöm és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 25 percre (mellé teszem az egész fokhagymafejeket is, ennyi idô alatt megpuhulnak a gerezdek), amíg a héjuk felpuffad és megfeketedik. Kiveszem őket a sütőből és lefedem 5 percre, ezután lehúzom a héját és kicsumázom a paprikákat.
A hagymát vékony szeletekre vágom, kevés sóval meghintem, 2 ek olajon megfonnyasztom, majd a lángot a lehető legalcsonyabbra veszem és kb. 1/4 óra alatt teljesen puhára főzöm. Hozzáadom a cukrot és a fahéjat, sűrűn megkeverve karamellizálom, amíg szép sötét színt kap – kb. 5 perc.
A csirkemelleket megmosom, szárazra törlöm és vékony szeletekre vágom. 1 dl joghurtot összekeverek 1/2 citrom frissen facsart levével és reszelt héjával, 3 gerezd sült fokhagymával és a fűszerekkel (gyömbér, koriander, kurkuma, só, feketebors), majd összeforgatom a csirkemellszeletekkel. 1-2 órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe teszem.
Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, a 3-4 csirkemellszeletet mindkét oldalán 2-3 percig sütök, amíg megpirulnak és átsülnek, de nem száradnak ki. Az összes húst így kisütöm, majd csíkokra vágom.
2 ek tahinát krémesre keverek 2 ek joghurttal, 1 ek vízzel és egy kevés citromlével.
Összeállítom a szendvicseket: kicsit átmelegítek 1 wrap-et, megkenem 1/2 ek joghurtos szósszal, szórok rá 1-2 ek csicseriborsót, csíkokra vágott sült paprikát, karamellizált hagymát, 5-6 csík fűszeres csirkemellett, apróra vágott zöldfűszereket és a felnőtteknek még egy kis harissát is kenek rá. Feltekerem és kettévágva tálalom. Tartalmas szendvics, fejenként 1-2 fogy el egy átlagos fogyasztású pasinál.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -