Márton napkor vagy bármely más ünnepnapon a legelőkelőbb reggeli a libamáj. Mi ezzel ma már túl is estünk a márton napi libaevésen, a többi a hétvégére marad, amikor lesz időm elkészíteni. A libamáj készítésének egyik legegyszerűbb módja a befőtt. Viszonylag gyorsan megvan, az alapanyag nemes, az ízesítés pedig csak döntés kérdése, így szép üvegben akár ajándékba is adható. A Szuflé nemrég megjelent ünnepi számában szerepel az alábbi recept is.

SZUF_2011_2.jpg

Libamáj befőtt

libamaj befott 2.jpg

Recept

1/2 kg hízott libamáj
1/2 kg liba zsír
1 dl konyak
3 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
3 ágacska friss kakukkfű

A zsírt kis lábosban felhevítjük. Egy 7,5 dl-es vagy 3 2 dl-es befőttes üveget sterilizálunk.

A libamájat kis darabokra törjük, az inakat, ereket, hártyákat precíze eltávolítjuk. A feldarabolt libamájat az előkészített üveg(ek)be rétegezzük, rétegenként sózzuk, borsozzuk, meghintjük néhány kakukkfű levélkével és egy kevés konyakot öntünk rá. A májat az üveg 3/4-éig rétegezzük, majd felölntjük konyakkal. A végén ráöntjük a nagyon meleg zsírt, az üveget megrázogatjuk, hogy a légbuborékok helyét kitöltse a zsír.

Az üvege(ke)t nagy lábos meleg vízbe tesszük, amit a tűzhelyen gönygyöztetünk tovább. Egy nagy üveg esetében 20 percig, kisebb üvegek esetében 15 percig hagyjuk a gyöngyöző vízben a libamáj befőttet. A vízből kiemelve  hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőben tároljuk.

lilbamaj befott.jpg

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

17 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ha kiszámolnánk, hogy hétvégenként a tecsóban mennyit költenek igénytelen lóf*szokra az emberek, akkor teljesen kedvezményesnek tűnik az évi három ünnepi kaja ára.

    Mivel címlapos a poszt, nem hagyható ki gondolom – Bezzeg Etiópiában meg éheznek!

  2. Mi elkészítettük és mondhatom “bearanyozta” a vasárnap reggelünket. Nagyon finom volt! Egyszerű és gyors recept, mégis különleges, ami nem elhanyagolható a mindennapok rohanásában. Kivitelezésnél egyetlen kérdőjel volt bennem, hogy az üvegeket lezárva vagy fedő nélkül kell gyöngyöztetni. Végül a lezárt mellett döntöttem. Remélem jól…

  3. Van egy könyvem, amiben süteményeket sütnek pontosan ugyanilyen üvegekben (aztán lezárják, és – akár hetek múlva – a váratlan vendég érkezésekor csak előkapják és “friss” sütit esznek) .
    Elárulod, hol vetted őket?