Masszív

Eddig sem rejtettem véka alá ars poeticámat, miszerint a desszert legyen masszív, de leglábbis csokoládés. Persze lehet csak simán desszert: édes, krémes, gyümölcsös, lágy, selymes, kényeztető, de leginkább azt hiszem mégiscsak csokoládés. Ezt a receptet különösen szeretem, mert mindig a húgomat juttatja az eszembe, először neki készítettem. Úgy is él a fejemben, hogy ez az ő sütije, de ezzel valószínűleg csak én vagyok így, ő nem is tudná mire gondolok. Tavaly egy ideig azt hittük ugyanis, hogy valamiféle tejallergiája alakult ki, ami miatt pont a névnapja környékén nem evett semmi tejterméket. Gondban voltam, hogy milyen sütit készítsek, persze csak masszívan tejszínes, tejes, vajas dolgok jutottak hirtelen eszembe. Szerencsére ebben a receptben margarin van, semmi tejtermék, de még liszt sincs benne, amiből azt is hihetnénk, hogy diétás, hihi…

Narancsos mandulás csokoládétorta


Recept

20 dkg mandula
20 dkg kristálycukor
17 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmű keserű csokoládé
5 dkg jó minőségű keserű kakaópor
2 közepes narancs leve (kb 1 dl)
2 ek reszelt narancshéj
6 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só

A mandulát 5 dkg cukorral aprítógépben ledarálom, a gép méretétől függően 1-2 részletben. A darálékhoz hozzáadom a csokoládét és ismét apróra darálom, hogy a csokoládé is morzsákra essen szét, félreteszem.
A narancslevet összekeverem a narancshéjjal és a kakaóval (sűrű massza lesz), ezt is félreteszem.
A tojássárgákat 13 dkg cukorral és a vaníliakivonattal (vagy a vaníliarúdból kikapart vaníliával) robotgéppel jól kekeverem, amíg egészen világos sárga, krémes nem lesz. Ehhez adom a narancsos kakaómasszát, simára keverem. Hozzáadom a mandulás csokis keveréket is, ezzel is egyenletesen elkeverem.
A tojásfehérjét a sóval habbá verem. Amikor elkezd habosodni, beleszórom a maradék 2 dkg cukrot és kemény habbá verem. A fehérjehabot az összekevert masszához óvatosan, több adagban hozzákeverem, vigyázva, hogy ne törjem össze a habot. Az egészet kivajazott sütőformába teszem (kisebb, csatos tortaforma) és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Meg kell szúrni, ha nem tapad a késre a tészta, gyorsan ki kell venni a sütőből, nem jó ha kiszárad!
Felvágás előtt hagyni kell kihűlni, mert könnyen morzsálódik. Kakaóporral meghintve kínálom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -