Mediterrán terrine

Egy csodaszép zöldség terrine sokkal impozánsabb, mint amennyire nehéz elkészíteni, tehát jól el lehet vele mindenkit kápráztatni. Ebben a receptben rétegezett zöldségek és isteni sajtok kerülnek egymás mellé, sőt, a házi ketchup is igen előkelő társaságban mutatkozk be.

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán
2 nagyobb salátacukkini
1 üveg sült paprika és koktélparadicsom olívaolajban
vagy
2 nagyobb pritaminpaprika
1 fürt koktélparadicsom sütve
2 gerezd fokhagyma
30 dkg kecskesajt
20 dkg mascarpone krémsajt

bazsalikom levelek
házi ketchup
só, olívaolaj

Elkészítés:

A lemosott cukkinit és padlizsánt hosszában, zöldségszeletelővel, maximum 0,5
cm-es egyenletes szeletekre vágjuk és ha van rá lehetőségünk grillrácson
megsütjük. Ennek hiányában, sütőpapírral fedett sütőlemezre fektetjük.
Meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük sóval és puhára sütjük. Ugyanígy járunk el
a lemosott pritaminpaprikával és koktélparadicsommal is.

A mascarpone-t az összetört fokhagymával és kecskesajttal habosra keverjük.
Egy hosszúkás terrine-t kibélelünk folpack-kal és először a cukkiniszeleteket
fektetjük bele, majd a krémsajttal, sült padlizsánnal, sült és hámozott paprikával
rétegezzük. Az utolsó réteg újra a cukkini legyen. Az elkészült zöldségpástétomot
fedjük be folpack-kal és tegyünk rá egy nehezebb tárgyat és hagyjuk egy éjszakát
vagy napot a hűtőben érni. Tálalás előtt borítsuk ki a terrine-ből és távolítsuk el a
műanyagfóliát. Szórjuk meg sópehellyel, díszítsük friss bazsalikomlevelekkel,
sült koktélparadicsommal, olívaolajjal és ketchup-pal locsoljuk meg. Adjunk
mellé foccaccia-t vagy meleg fehér kenyeret, olívabogyót.

Tipp: A terrine-eket érdemes egy nappal korábban elkészíteni, hogy szépen lehessen szeletelni és ízei összeérjenek. A tartó edényeket béleljük ki folpack-kal, ígykönnyedén ki tudjuk borítani a pástétomokat a formából. Éles, mindig tisztafelületű késsel tudunk hibátlan szeleteket vágni.

A házi ketchup receptjéért kattints ide!

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkŐrizzük a nyarat!
Következő cikkCékla terrine málnaecet redukcióval

“Ami a szívemen, az a szádon”
Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.