Medvehagyma-krémleves

Ezt a levest azoknak is ajánlom, aki nincsenek odáig a medvehagyma erőteljes ízéért, de nem akarnak kimaradni a tavasz első ízéből. Lágy, nagyon friss, és könnyen elkészíthető, ráadásul ha éppen elég melegre fordul az időjárás, hidegen is isteni!

Hozzávalók 6 főre:

2 ek vaj

2 közepes burgonya (kb 28 dkg)

1 kisebb fej hagyma

10 dkg medvehagyma (ez kb 2 csomag)

1 l csirke- vagy zöldség alaplé

só, bors

 

Tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel a hagymát. Olvasszuk meg a vajat egy nagyobb lábosban, és dobjuk rá a hagymát, majd kb. 5 perc alatt, közepes lángon pároljuk üvegesre. Közben hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk kb. 2×2 cm-es kockákra. Ezt is dobjuk a hagymára, majd öntsük fel az alaplével. Forraljuk föl, és alacsony lángon főzzük addig, míg a burgonya teljesen meg nem puhul. Közben tisztítsuk meg a medvehagymát is az esetleges földmaradványoktól, és ha szükséges, vágjuk le a gyökerét is (néha ezzel együtt árulják). Vágjuk durvára, majd adjuk a forró leveshez, és épp csak addig főzzük, míg megfonnyadnak. Azonnal turmixoljuk, és sózás, borsozás után forrón tálaljuk.

Tipp: ez az a krémleves, amibe nem kell a tejszín. Persze kelleni semmibe nem kell, de itt a zöld ízt kár elnehezíteni a zsíros tejszínnel. De ha mégis lágyítanánk, akkor ezt a turmixolás után ízlés szerint megtehetjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -