Mostanra már annyira melegem van, hogy be sem teszem a lábam a konyhába, nem is kívánok semmit enni. Azután, hogy egész nap csak ittam, mégis korgó gyomorral érkeztem haza, de akárhogy törtem a fejem semmi nem jutott eszembe, amire a hasam is azt mondta volna szívesen befogadja. Így folyékony halmazállaptú energiaforrást kerestem és a hideg levesek közül a gazpacho gondolatára mintha helyeselni kezdett volna a gyomrom. Néhány napja a Klasszban nagyon finom gazpachot ettem, talán annak emlékére élénkültem fel egy kicsit… Szerencsére minden volt hozzá a hűtőben így a hűtési időn tudtam spórolni, azon kívül ugyanis szupergyorsan elkészül.

Gazpacho


Mint oly sok mindennél a konyhában a gazpachonál talán különösen sok múlik a megfelelő arányok beállításán, eltalálásán. Ez a verzió sok recept összegyúrásával és kísérletezéssel született, számomra ez adja az ideális ízkombinációt, ami persze ízlés kérdése, mindenkinél más lehet. Nem mindegy, hogy ki mennyi paprikát, uborkát vagy ecetet tesz a levesbe, mint ahogy az sem, hogy fehérbor- vagy balzsamecetet használ. Szentségtörés talán, de nekem a legjobban a friss korianderzöld hiányzott belőle, de most nem voltam képes koriandervadászatra indulni, így is finom, hűsítő és a kánikulához képest tartalmas leves készült viszonylag rövid idő alatt.

Recept (4 személyre)

1 közepes kígyóuborka
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
5 közepes paradicsom
1/2 kisebb lilahagyma
1 nagy citrom leve
1/2 tk Tabasco
só frissen őrölt vegyesbors
4 ek olíva olaj
2 ek balzsamecet

Az uborkát, a parikákat, a paradicsomot és a hagymát egyforma kockákra vágom, majd az egészet leturmixolom. Hozzákeverem a citrom levét, a Tabascót, sózom, borsozom, jó elkeverem és sűrű lyukú szűrőn átpaszírozom, hogy héj és magok ne kerüljenek a levesbe (maradhatnának is, de én jobban szeretem, ha teljesen sima, krémes). Az olíva olajat a balzsamecettel elkeverem és a leveshez adom, símára keverem. Tálalás előtt legalább egy órára a hűtőbe teszem, hidegen tálalom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkPadlizsán a forró sütőben (vagy grillen)
Következő cikkRecycling
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

2 HOZZÁSZÓLÁS