Még mindig melegem van

Mostanra már annyira melegem van, hogy be sem teszem a lábam a konyhába, nem is kívánok semmit enni. Azután, hogy egész nap csak ittam, mégis korgó gyomorral érkeztem haza, de akárhogy törtem a fejem semmi nem jutott eszembe, amire a hasam is azt mondta volna szívesen befogadja. Így folyékony halmazállaptú energiaforrást kerestem és a hideg levesek közül a gazpacho gondolatára mintha helyeselni kezdett volna a gyomrom. Néhány napja a Klasszban nagyon finom gazpachot ettem, talán annak emlékére élénkültem fel egy kicsit… Szerencsére minden volt hozzá a hűtőben így a hűtési időn tudtam spórolni, azon kívül ugyanis szupergyorsan elkészül.

Gazpacho


Mint oly sok mindennél a konyhában a gazpachonál talán különösen sok múlik a megfelelő arányok beállításán, eltalálásán. Ez a verzió sok recept összegyúrásával és kísérletezéssel született, számomra ez adja az ideális ízkombinációt, ami persze ízlés kérdése, mindenkinél más lehet. Nem mindegy, hogy ki mennyi paprikát, uborkát vagy ecetet tesz a levesbe, mint ahogy az sem, hogy fehérbor- vagy balzsamecetet használ. Szentségtörés talán, de nekem a legjobban a friss korianderzöld hiányzott belőle, de most nem voltam képes koriandervadászatra indulni, így is finom, hűsítő és a kánikulához képest tartalmas leves készült viszonylag rövid idő alatt.

Recept (4 személyre)

1 közepes kígyóuborka
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
5 közepes paradicsom
1/2 kisebb lilahagyma
1 nagy citrom leve
1/2 tk Tabasco
só frissen őrölt vegyesbors
4 ek olíva olaj
2 ek balzsamecet

Az uborkát, a parikákat, a paradicsomot és a hagymát egyforma kockákra vágom, majd az egészet leturmixolom. Hozzákeverem a citrom levét, a Tabascót, sózom, borsozom, jó elkeverem és sűrű lyukú szűrőn átpaszírozom, hogy héj és magok ne kerüljenek a levesbe (maradhatnának is, de én jobban szeretem, ha teljesen sima, krémes). Az olíva olajat a balzsamecettel elkeverem és a leveshez adom, símára keverem. Tálalás előtt legalább egy órára a hűtőbe teszem, hidegen tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -