Gondos háziasszonyként (…) a hosszú–hétvégi elutazás előtt arra nagyon odafigyeltem, hogy megszabaduljak a romlandóktól, nehogy arra érkezzünk haza, hogy bűzlik az egész konyha vagy kimászik valami a hűtőből. A nagy odafigyelésből csak arra nem futotta, hogy felkészüljek a pár nap múltán farkaséhesen hazaérkező saját magunk etetésére. Így találtam ma magam abban a nem igazán gondos háziasszonyra valló helyzetben, hogy 6 órás autóút és egy gyorsétteremben elfogyasztott ebéd után (igen, gyorsétteremben), nagyon jól esett volna valami ízletes és könnyű vacsora. Nem volt egyszerű feladat, de a végén megtettem minden tőlem telhetőt az image-em megmentésésre. Köszönettel tartozom a mélyhűtőben lapuló fél csomag fésűs kagylónak és az éjjel-nappalinak a sarkon az egy szál romlatlan cukkiniért (a többiről inkább nem teszek említést… vagy ezzel már tettem is?) és a sárgarépáért.

Fésűs kagyló mézes-szójás zöldségekkel


Recept (2 személyre)

25 dkg tojásos ázsiai tészta
2 ek szezám olaj
1 szál cukkini
1 szál sárgarépa
6 kelkáposztalevél
3-4 újhagyma fehér része
3 gerezd fokhagyma
3 ek szójaszósz
2 ek méz
14 db fésűs kagyló
1 tk curry
frissen őrölt bors

A tésztát sós vízben kifőzöm.
Az olajat felmelegítem. A fokhagymát összetöröm, felaprítom és az olajon 1 percig pirítom, vigyázva, hogy ne égjen meg. A répát és a cukkinit julienne-re vágom, a répát a fokhagymára dobom és pár percig pirítom. Amikor elkezdi kiengedni a sárgarépa a színét, hozzáadom a csíkokra vágott kelkáposztát, majd pár perc pirítás után a cukkinit és az újhagymát. Felöntöm a szójaszósszal és a mézzel, éppen csak összerottyantom és leveszem a tűzről, félreteszem.
A fésűs kagylót megmosom (legjobb természetesen a friss kagyló, de Magyarországon ez ritkán megoldható), sózom, borsozom és megszórom a curry-vel.
Egy teflon serpenyőt közepesnél erősebb lángra teszek, amikor átmelegedett, beleteszem a kagylókat, egyszerre csak 3-4 szemet, hogy piruljanak és ne párolódjanak. Minden oldalukon kissé megpirítom őket, vigyázva, hogy ne töltsenek túl sok időt a serpenyőben, mert rágósak lesznek. Egy adag kagyló kb. 3-4 perc alatt készül el.
Tálaláskor a tésztát tányérra szedem, erre kerül a zöldséges szósz, majd a tetejére 6-7 szem kagyló adagonként. Néhány csipet curryporral és frissen őrölt borssal díszítem.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkBagel reggelire – 4. VKF!
Következő cikkKoseri (kushari)
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.