Megint nyárs

Vannak olyan receptek, amelyek nem engednek maguktól távol attól a pillanattól fogva, hogy valahol találkozom velük. Elég hozzá egy abban a pillanatban éppen valami miatt érdekes, izgalmas hozzávaló, egy jó fotó vagy egy nagy felismerés: “igen, most pont erre vágyom”!
vagy: “Hmm, de megkóstólnám!”
vagy: “Nnna, ez érdekes, kíváncsi lettem, biztos nagyon finom lehet!”
vagy: “Hát igen, ezt én is pont így készíteném, akár eszembe is juthatott volna!”
vagy: “Végre egy szimpi tonhal recept! Imádom a tonhalat (főleg ha nem konzerv)!”

Chilis, korianderes tonhalnyársak

Így volt ez az epicurious-on talált, a képen látható recepttel is. Egyetlen akadálya az azonnali elkészítésnek a tonhal beszerzése volt, ami Budapesten nem egyszerű feladat. Biztos forrásom a Cora, ahova csütörtökönként érkezik friss hal és mindenféle tengeri herkentyű, hűtőkocsiban, jégágyon, nem mélyhűtve. A megfizethető kategóriában korrekt minőségű áru ez, sajnos nem kiemelkedő, de még nem találtam jobb forrást. Az vele a gond, hogy a hal az egyetlen, amiért hajlandó vagyok kitúrázni a hipermarketbe és akkor sem nagy kedvvel, arról nem is beszélve, hogy hétfőn bukkantam a receptre, nehéz volt a várakozás…
A pác/mártás nagyon finom, még ha nem is kimagaslóan eredeti. A tonhallal párosítva kellemes meglepetés, biztosan szerepelni fog még nálunk.

Recept (4 személyre, 8 nyárs lesz belőle)

3 ek rizsecet
2 ek mogyoróolaj (én mandulaolajat használtam)
2 ek szezámolaj
2 ek szójaszósz
2 ek méz (mehet bele egy kicsit több is szerintem)
2 ek frissen reszelt gyömbér
1 chili kimagozva
1 ek frissen aprított korianderzöld
40 dkg vörös tonhalfilé
1 piros kaliforniai paprika 2-3 cm-es kockákra vágva
1/2 póréhagyma (vagy más édes hagyma) a paprikáva egyező méretű kockákra vágva

Az első nyolc hozzávalót egy tálban összkeverem, 3 ek-nyit félreteszek mártásnak. A tonhalat 2-3 cm-es kockákra vágom, a páchoz keverem és 30 percre a hűtőbe teszem. Ha letelt a kiaszabott idő, a haladarabokat váltakozva a paprikával és a hagymával nyársra húzom (ha bambusznyársat használok, 10 percre beázttom, hogy ne égjen meg sütéskor) és kevés olajon forró grillserpenyőben oldalanként 1 perc alatt roséra sütöm, A tonhalat nem szabad kiszárítani, mert kemény és élvezhetetlen lesz. Az hogy mennyire legyen belül rózsaszín a hús, ízlés kérdése, ugyanúgy, mint a steak esetében. A félretett mártással tálalom. Magában is nagyon finom előételnek, de kurkumás rizzsel kiváló vacsora.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -