Vannak olyan receptek, amelyek nem engednek maguktól távol attól a pillanattól fogva, hogy valahol találkozom velük. Elég hozzá egy abban a pillanatban éppen valami miatt érdekes, izgalmas hozzávaló, egy jó fotó vagy egy nagy felismerés: “igen, most pont erre vágyom”!
vagy: “Hmm, de megkóstólnám!”
vagy: “Nnna, ez érdekes, kíváncsi lettem, biztos nagyon finom lehet!”
vagy: “Hát igen, ezt én is pont így készíteném, akár eszembe is juthatott volna!”
vagy: “Végre egy szimpi tonhal recept! Imádom a tonhalat (főleg ha nem konzerv)!”

Chilis, korianderes tonhalnyársak

Így volt ez az epicurious-on talált, a képen látható recepttel is. Egyetlen akadálya az azonnali elkészítésnek a tonhal beszerzése volt, ami Budapesten nem egyszerű feladat. Biztos forrásom a Cora, ahova csütörtökönként érkezik friss hal és mindenféle tengeri herkentyű, hűtőkocsiban, jégágyon, nem mélyhűtve. A megfizethető kategóriában korrekt minőségű áru ez, sajnos nem kiemelkedő, de még nem találtam jobb forrást. Az vele a gond, hogy a hal az egyetlen, amiért hajlandó vagyok kitúrázni a hipermarketbe és akkor sem nagy kedvvel, arról nem is beszélve, hogy hétfőn bukkantam a receptre, nehéz volt a várakozás…
A pác/mártás nagyon finom, még ha nem is kimagaslóan eredeti. A tonhallal párosítva kellemes meglepetés, biztosan szerepelni fog még nálunk.

Recept (4 személyre, 8 nyárs lesz belőle)

3 ek rizsecet
2 ek mogyoróolaj (én mandulaolajat használtam)
2 ek szezámolaj
2 ek szójaszósz
2 ek méz (mehet bele egy kicsit több is szerintem)
2 ek frissen reszelt gyömbér
1 chili kimagozva
1 ek frissen aprított korianderzöld
40 dkg vörös tonhalfilé
1 piros kaliforniai paprika 2-3 cm-es kockákra vágva
1/2 póréhagyma (vagy más édes hagyma) a paprikáva egyező méretű kockákra vágva

Az első nyolc hozzávalót egy tálban összkeverem, 3 ek-nyit félreteszek mártásnak. A tonhalat 2-3 cm-es kockákra vágom, a páchoz keverem és 30 percre a hűtőbe teszem. Ha letelt a kiaszabott idő, a haladarabokat váltakozva a paprikával és a hagymával nyársra húzom (ha bambusznyársat használok, 10 percre beázttom, hogy ne égjen meg sütéskor) és kevés olajon forró grillserpenyőben oldalanként 1 perc alatt roséra sütöm, A tonhalat nem szabad kiszárítani, mert kemény és élvezhetetlen lesz. Az hogy mennyire legyen belül rózsaszín a hús, ízlés kérdése, ugyanúgy, mint a steak esetében. A félretett mártással tálalom. Magában is nagyon finom előételnek, de kurkumás rizzsel kiváló vacsora.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkGyors tikka
Következő cikkÉs megint fagyi
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

3 HOZZÁSZÓLÁS