Minek nevezzelek?

Vannak elnevezhetetlen ételek. Ez semmit nem von le kulináris értékükből szerintem bár van aki a hangzatos, és van aki a tömören és célravezetően megfogalmazott fogásokat kedveli. Étteremben ennek van jelentősége, de otthon nem igazán. A blog kapcsán mégis belekeveredek ebbe a problémakörbe néha és van, hogy emiatt késik egy-egy bejegyzés. Minek nevezzem a mai ebédet? Serpenyős arabos, marokkói wokban, joghurtos csirke bulgurral… mindegyikkel van valami bajom, pedig az ebéd említést érdemel.

Joghurtos csirke, zöldséges bulgur, arab fűszerek

Nem az az 5-perc-alatt-összedobom ebéd, de egyáltalán nem igényel összetett szaktudást és mivel R2r csak alvás után eszik ilyenekre is van időm, amikor épp nem mással foglalkozom. Most pedig valami ilyesmit szerettem volna enni. R2r sajnos nem, de ez egy másik törénet, még ha nagyon meglepő is. Az előkészületek után gyorsan összeáll a hús és a köret is, csak előre kell számolni a pihentetési időkkel. A padlizsánnak kell legalább egy óra míg kicsepeg és ugyanennyi minimum kell a húsnak is a pácban. Ha több jut, az egyiknél sem okoz gondot.

A joghurtos pác az egyik kedvencem, ha csirkehúsról van szó. Ez az egyetlen, ami még a grillezésnél is képes megmenteni az amúgy kiszáradásra igencsak alkalmas csirkemellet és a gyerekenél szinte minden esetben bejön. Arab országokban nagyon gyakori, a mi családunkba is onnan szivárgott be ez a kedvelt pácolási mód. Az alapját a joghurt-fokhagyma-citrom-olívaolaj kombinációja adja. Ez így már önmagában is elegendő, de fel lehet dobni mindenféle fűszerkeverékkel is.

A bulgurhoz a zöldségeket színeik szerint válogattam, egyszerűen nem bírtam ellenállni a színkavalkádnak a zöldségesnél.

Recept

1 nagyobb csirkemell
2,5 dl joghurt
1/2 citrom frissen facsart leve és reszelt héja
2 ek olívaolaj

1/4 tk citrombors
1 tk őrölt római kömény
1/2 tk mozsárban durvára tört koriander mag
1/4 tk csilipehely (opcionális)
3 gerezd fokhagyma

25 dkg bulgur
1 kisebb padlizsán
1 kisebb cukkini
1 közepes sárgarépa
1 piros kaliforniai paprika
1 lilahagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor menta
1 kis csokor koriander

bors

A csirkemellett megmosom, csíkokra vágom és egy nagyobb tálba teszem. Az fűszereket, citromot, olívaolajat összekeverem a joghurttal, a felét a húsra öntöm. Összekeverem, beledobom az összetört fokhagymát, lefedem és legalább egy órát a hűtőbe teszem. A joghurtos pác maradék felébe 2 ek frissen facsart citromlevet keverek még, elkeverem és szintén a hűtőbe teszem.
A pihenés után a csirkemellet 2 részletben forró serpenyőben nagy lángon lepirítom. Amire a pác elfő, a hús is megpuhul (10 perc). Éppen csak addig pirítom, amíg egy kis színt kap.

A bulgurt sós vízben kifőzöm, félreteszem. A zöldségeket egyformára vágom.
A padlizsánt felkockázom, szűrőbe teszem és alaposan megsózom. Legalább egy órát hagyom állni, néha átkeverem, hogy minél több nedvességet izzadjon ki magából a só hatására. Mielőtt megpirítom lemosom és szárazra törlöm, hogy ne legyen túl sós. A zöldségeket wokban vagy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítom. Először a padlizsánt, amikor összeesik és megpuhul kiszedem és a bulgurhoz keverem. Utána a wokba dobom a felkarikázott sárgarépát, egy percig pirítom, majd hozzádom a cukkinit és a kaliforniai paprikát, újabb 1 perc pirítás után a lilahagymát is. 3 percig kevergetve pirítom a zölsdégeket, majd az egészet a bulgurhoz adom, elkeverem.

Tálalásnál a zöldséges bulgurt megszórom az epróra vágott zöldfűszerekkel, a csirkefalatokra pedig kevés joghurtos öntetet locsolok.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -