Murgh Makhani, azaz indiai vajas csirke

Gazdag ízű klasszikus, a sikere minden körülmények között garantált. Tejszínes, vajas, házi fűszerezésű étel, rizzsel és naannal is tálalható. Pompás vacsora.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg csirke (lehet csontos darabokban, de apróra vágott mell is)
4-5 evőkanál olaj

A joghurtos páchoz:

½ liter joghurt, alaposan lecsepegtetve
6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3-4 cm-es gyömbér, megtisztítva és finomra reszelve
2/3 teáskanál paprika vagy őrölt csili
¼ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál garam masala
csipetnyi só
2 evőkanál lime-lé

A paradicsomszószhoz:

2 darabolt paradicsomkonzerv
½ teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál garam masala
10 dkg hideg vaj
0,5 dl tejszín
pár csepp ecet, ízlés szerint

Elkészítés:

A csirkét megmossuk, és szárazra töröljük. Elkészítjük a joghurtos pácot. A joghurtot lecsepegtetjük, hozzákeverjük a fokhagymát, a gyömbért, a lime-levet és a fűszereket. A húst, ha csontos, bevagdaljuk, és a páccal összeforgatjuk. Lefedjük, és legalább 1 órára, de akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. A húst a páccal együtt egy lábasba tesszük, és alacsony lángon az olajon, fedő alatt puhára főzzük. Néha megkeverjük.

A paradicsomszószt közvetlenül tálalás előtt készítsük csak el, mert 2 perc alatt megvan, és
frissen kell fogyasztani. A paradicsomot egy serpenyőbe tesszük, és közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a jéghideg vajat és a paprikát, megvárjuk, amíg a vaj felolvad, beletesszük a garam masalát és a tejszínt, elkeverjük, és még egy percig főzzük.

Azonnal lehúzzuk a tűzről, hogy ne csapódjon ki a vaj. Ha nem elég savanykás,
hozzáadhatunk egy kevés ecetet. Összeforgatjuk a puha csirkével, és azonnal tálaljuk. Párolt basmati rizs és naan illik hozzá.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -